Szerencsés évkezdés az építőiparban: jótékony hatást várnak az ágazatot érintő kormányzati intézkedésektől

Bíró Blanka 2019. január 08., 14:44

Háromezer lejes minimálbérrel indul a 2019-es év az építőiparban – az intézkedéstől a munkaerőhiány csökkenését és a fizetések kifehérítését várják.

Jobb kilátások. Minimálbér-emeléssel kezdődött a 2019-es év az építőiparban Fotó: Pethő Melánia

A megemelt ágazati minimálbér és az ezzel párhuzamosan csökkentett adóvonzat kifehéríti az építőiparban a béreket, és mindenképpen jótékony hatása lesz, hiszen

az alkalmazottak nagyobb fizetést kapnak, ám ez végeredményben az adók csökkenése miatt a cégnek nem kerül több pénzébe

– összegzett a januártól bevezetett újdonságokat firtató kérdésünkre Debreczeni László adótanácsadó. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke emlékeztetett, hogy 2019. január 1-től a következő tíz évre érvényes a rendelkezés.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kormány ez év januártól 3000 lejre emelte az építkezésben dolgozók bruttó minimálbérét. Ezzel párhuzamosan 50 százalékkal csökkentették az ágazatban dolgozók bérének az adóvonzatát. Az építőcégeknek az alkalmazottaik után nem kell befizetniük a 10 százalékos jövedelemadót, a 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot, a nyugdíjbiztosítás mértékét 25 százalékról 21,25 százalékra csökkentették, a céges járulék az alkalmazottak fizetése után 2,25 százalékról 0,33 százalékra csökkent – idézte fel Debreczeni László. Hozzátette, ezek az intézkedések azokra a vállalkozásokra érvényesek, amelyek a jövedelmük 80 százalékát építkezésből vagy ehhez kapcsolódó tevékenységből valósítják meg.

Az adószakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a cég besorolása dönti el, hogy érvényes-e rá a rendelkezés, ám ha a vállalkozás építkezéssel foglalkozik, akkor minden alkalmazottjára alkalmaznia kell. Tehát nemcsak az építkezésben dolgozó szakmunkásoknak kell 3000 lejes bruttó minimálbért adni, hanem minden munkavállalónak, így például a titkárnőnek vagy a takarítónőnek sem lehet kevesebb fizetése, az adóvonzat viszont csökken. Debreczeni László rámutatott,

egyértelmű a képlet, az alkalmazottak többet keresnek, a cég kevesebb adót fizet, tehát mindenki jól jár.

„Valószínűleg az építkezésben dolgozó munkások eddig is többet kerestek az országos minimálbérnél, de ezt az összeget most már hivatalosan is megkapják, tehát kifehérítik az ágazatot. Ugyanakkor csökken az építkezésben a munkaerőhiány, hiszen nagyobb kedvvel vállalnak a pályakezdők vagy éppen a szakképzetlenek is munkát egy építővállalatnál, ha tudják, hogy indulásból bruttó 3000 lejes fizetéssel alkalmazzák őket” – vallja Debreczeni László.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat