Rükverc: hamarosan visszatér az autóregisztrációs adó

Bálint Eszter 2017. szeptember 28., 09:34

Miközben a parlament előtt van a befizetett regisztrációs adót kamatostól megtérítő törvénytervezet, a kormány új illeték kivetésén gondolkodik, miután február óta Romániát valósággal elárasztották a használt külföldi autók. Már javában dolgozik az a munkacsoport, amelynek tagjai úgy gondolják, a környezetszennyezést adóval kell büntetni. Az új illetéket kivető jogszabálytervezet év végére elkészülhet, és közvitára bocsátják.

Fotó: Veres Nándor

Nem sokáig lehet már „büntetlenül” használt külföldi autót vásárolni Romániában: a kimondottan erre a célra létrehozott munkacsoport már jól halad az új környezetvédelmi illetéket kivető jogszabály tervezetének kidolgozásával, annak hatályba lépését követően pedig újfent nagy összegű regisztrációs díjat kell fizetniük azoknak, akik szennyező gépkocsit szeretnének forgalomba íratni. A munkacsoportban különben a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium illetékesei mellett az autóipar képviselői is helyet kaptak.

Cornel Brezuica, a Környezetvédelmi Alap (AFM) vezetője azt mondja, a tervezet kidolgozása előrehaladott állapotban van, de még több verzióról is zajlik az egyeztetés, így várhatóan az év végén kerül majd közvitára a törvénytervezet.

A helyzet nagyon drámai”

– jellemzi az illetékes a köznyelvben csak regadóként emlegetett bélyegilleték eltörlése utáni állapotokat.

Mint ismeretes, az adót februártól szüntették meg, azóta pedig valósággal elárasztották az országot a külföldi használt autók. Becslések szerint az idei év végére a tizenegy hónapnyi „termés” eléri vagy meg is haladja az 500 ezret, s akad olyan szakértő, aki szerint még a 600 ezret is elérheti. Brezuica tájékoztatása szerint a munkacsoport eddig kétszer találkozott, és arra a következtetésre jutottak, hogy kétféle adózás létezhet.

Az egyik verzió egy egyszeri adó, ami az autó teljes élettartamára érvényes, vagy egy éves adó, aminek az értéke nagyobb a szennyezőbb gépjárművek esetében. A Környezetvédelmi Alap vezetője szerint ugyanakkor létezhet egy harmadik megoldás, ami a kettő kombinálásából jön létre.

„Ezeknek az adózási formáknak a szén dioxid, illetve más káros anyagok kibocsátását kell szem előtt tartaniuk, vagy az autók hengerűrtalmát azokban az esetekben, amikor nem lehet megállapítani a szén-dioxid-kibocsátást, vagy ha az adatok nem találhatóak meg a gyártó által kiállított iratokban” – részletezte elképzeléseit a szakember, aki reméli, mielőbb a végére járnak, és nyilvános vitára tudják bocsátani a törvénytervezetet, és arról mind az autógyártók képviselői, mind a lakosság véleményt mond majd. „Valamennyien arra a következtetésre jutottunk, hogy intézkedni kell, és támogatjuk a szennyezés megadózását” – szögezte le Cornel Brezuica.

Fotó: Thomas Campean

Mint ismeretes, a regadót Románia 2007-es európai uniós csatlakozásakor vetették ki, az akkori kormány azt szerette volna elérni, hogy miután megnyílnak a piacok, az ország ne váljon az EU autótemetőjévé. Az Európai Bizottság azonban az adó újragondolására késztette a kabinetet, és bár azóta számtalan formában és számtalan név alatt újra és újra kivetették, a jogszabályokat Brüsszel vagy a bíróságok megannyiszor elmeszelték, az államot pedig arra kényszerítették, hogy térítse meg a befizetett összegeket.

A helyzet odavezetett, hogy

februártól teljesen felfüggesztették az adót, a kormány pedig sürgősségi kormányrendeletben írta elő, hogy az elmúlt tíz évben a regadó valamilyen formájában a lakosság által befizetett összegeket vissza kell adni.

Amint azt György Attila, a pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, a jogszabály célja, hogy kérésre visszafizessék a gépjármű-regisztrációs adót vagy bélyegilletéket, amelyet az évek során számtalan név alatt befizettek mindazok, akik új vagy használt autót vásároltak. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az adótörvénykönyvben megjelölt mechanizmus szerint aktualizálják az összegeket, vagyis kamatot fizetnek a befizetés napja és a visszafizetés napja közötti időszakra.

A törvénytervezet jelenleg a parlament előtt van, a szenátus pedig első házként kedden egyetlen tartózkodás vagy ellenszavazat nélkül, 86 támogató vokssal elfogadta. A szenátusi végszavazást megelőzően a sürgősségi rendelet módosító indítványok nélkül ment át a felsőház pénzügyi és környezetvédelmi bizottságain. A jogszabályjavaslatot ezután továbbítják a képviselőház elé, amelyik a döntéshozó testület ebben a témában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat