Parlamenti küzdelem az autópálya-építésért: lépéskényszerbe került a közlekedési tárca a képviselőház döntése nyomán

Bálint Eszter 2018. november 07., 12:09 utolsó módosítás: 2018. november 07., 13:25

Megszavazta szerdán a bukaresti képviselőház a Marosvásárhely–Jászvásár-autópálya megépítését lehetővé tevő törvénytervezetet, miután cikkelyenként korábban elfogadták azt.

Pályáznak rá. A „civilek” is összefogtak a Moldvát Erdéllyel összekötő sztráda érdekében.

Cikkelyenként elfogadta hétfőn a képviselőház a Marosvásárhely–Jászvásár-autópálya megépítését lehetővé tevő törvénytervezetet, szerdán pedig a végszavazás is megtörtént az ügyben. Az alsóház 261 támogató és 2 ellenszavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el az Egyesülés (Unirii) elnevezésű sztráda építésére vonatkozó jogszabályt. 

A javaslatot a Népi Mozgalom Párt (PMP) nyújtotta be, és valamennyi politikai párt képviselői támogatták aláírásukkal.

A tervezetben az Egyesülésről elnevezett sztráda Románia és a Moldovai Köztársaság határán kezdődik majd, egy, a Prut folyón átívelő híddal. Az autópálya a Brassó–Bors közötti A3-as sztrádához vezető bekötőútba torkollik majd Marosvásárhely közelében.

A projektet a jogszabályjavaslat értelmében az állam finanszírozná a közlekedésügyi minisztérium révén, valamint vissza nem térítendő európai uniós alapokból és/vagy a köz- és magánszféra együttműködése által, úgynevezett PPP-konstrukcióban. A tervezetet már elfogadta a szenátus, a képviselőház volt a döntéshozó kamara a kérdésben.

Benedek Zakariás, az RMDSZ szakpolitikusa korábban elmondta, erre azért van szükség, mert a Cioloș-kormány ennek a sztrádának a megépítését 2023–2030-ra tűzte ki célul, azonban a munkálatokat hamarabb meg kell kezdeni. A képviselő továbbá rámutatott arra, hogy

amennyiben a törvénytervezetet döntő kamaraként szavazza meg a képviselőház és hatályba lép, akkor a szaktárcának kötelessége 30 napon belül elindítani az autópálya megépítéséhez szükséges dokumentáció beszerzési folyamatát.

Az Economica.net gazdasági hírportál ugyanakkor hivatalos berkekből származó információkra hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy hiába sürgetik minden irányból a Marosvásárhely–Jászvásár sztrádát, nem lehet uniós finanszírozást szerezni rá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat