HIRDETÉS

Negyvenmillió euró ment el a szilveszterezésre

Krónika 2017. január 03., 17:31 utolsó módosítás: 2017. január 03., 17:48

A romániai turisták mintegy 40 millió eurót költöttek a szilveszteri vakációra itthoni és külföldi üdülőhelyeken – közölte kedden az idegenforgalmi vállalkozók szövetsége. Az érdekvédelmi szövetség által ismertetett statisztika szerint a szilveszteri turisták több mint 90 százaléka, 155 ezer ember belföldi üdülőhelyet választott. Ez 7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Legtöbben, 55 ezren a falusi turizmust részesítették előnyben. A turisták 8 százalékkal költöttek többet, mint egy évvel korábban, összesen 155 millió lejt.

Külföldi szilveszterezési üdülőcsomagot mintegy 10 ezer román turista vásárolt, ami 22 százalékos növekedés éves összevetésben. Ők 6 millió eurót költöttek a szolgáltatások vásárlására, ami 23 százalékos növekedés. A külföldi célpontokat választók többsége a téli sportoknak hódolt, főleg osztrák, francia és olasz síparadicsomokban töltötték a szilvesztert. Visszaesett viszont a city-breakek, azaz a rövid városlátogatások száma, és kevesebben választották a közel- és közép-keleti célpontokat. Megjelentek ugyanakkor új egzotikus úti célok is, mint a Bahama-szigetek, Jamaika, Ausztrália, Dél-Afrika, Vietnám vagy Dubai. 

A szövetség szerint megfigyelhető, hogy a romániai turisták többnyire a hazai idegenforgalmi célpontokat választják, és ez a trend várhatóan 2017-ben is fennmarad. Az üdülési csomagok ára átlagban 6 százalékkal került többe 2015 végéhez képest.

A legkeresettebb belföldi célpontok továbbra is a jól bevált üdülőtelepek voltak, de 7 százalékkal többen vakációztak termálvizes fürdőhelyeken, és nőtt a Duna-deltában eltöltött éjszakák száma is, míg a tengerpartra nem mentek többen, mint tavaly. Eközben 5 százalékkal több, mintegy 55 ezer turista szilveszterezett a vidéken található panziókban, hotelekben, a hegyvidéki szállásokon pedig 38 ezer turista várta az új évet. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS