Visszakozott a kormány: marad az élelmiszer-pazarlás

Bálint Eszter 2017. július 03., 14:19 utolsó módosítás: 2017. július 03., 14:20

Ideiglenesen felfüggeszti a kormány az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvény alkalmazását – a csütörtökön beiktatott kabinet szerint ugyanis több ponton is módosításra szorul a jogszabály.

Fotó: Boda L. Gergely

A Tudose-kormány által pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 2017. december 31-éig felfüggesztik a törvény alkalmazását. Addig pontosítanak néhány előírást, figyelembe véve az érintett szakmai és civil szervezetek észrevételeit, javaslatait – derül ki a kabinet közleményéből.

Eszerint a 2016/217-es törvény – amely idén május 21-én lépett életbe, ám az alkalmazási módszertanát azóta sem hagyták jóvá – nem szabja meg pontosan, hogy mely gazdasági szereplőkre vonatkozik a jogszabály, e tekintetben túl általános a megfogalmazás, ugyanakkor „az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó intézkedések nincsenek összhangban a romániai valósággal”.

A kormány szerint az sem derül ki egyértelműen a jogszabályból, hogy mely hatóságok hatáskörébe tartozik a kihágások megállapítása, illetve a büntetés kiszabása,

és az is ellehetetleníti az alkalmazását, hogy az idei költségvetés nem irányoz elő pénzt erre a célra. „A jogszabály teljes szövegét át kell vizsgálni, és módosítani kell rajta annak érdekében, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó fenntartható és működőképes rendszert alakítsunk ki” – mutat rá a közlemény.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat