Ismét növelte a román jegybank az alapkamatot

MTI 2018. február 07., 16:45 utolsó módosítás: 2018. február 07., 16:46

A Román Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot szerdán, az idén ez már a második kamatemelés.

Fotó: Bankingnews.ro

A jegybank igazgatótanácsának döntése összhangban van az elemzők várakozásával. A kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátája nem változott, így mind a lej, mind a deviza esetében 8 százalék maradt a tartalékráta. Legutóbb január 8-án emelték az alapkamatot 1,75 százalékról 2,0 százalékra.

Az infláció Romániában tavaly decemberben csaknem négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ez az érték csaknem eléri a jegybank által kitűzött 1,5–3,5 százalékos célsáv felső határát.

Az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, ezért volt kénytelen a jegybank lépni már az idei első hónapban, ami némileg meglepetésként érte a piacot. A jegybank korábban arra számított, hogy az éves inflációs ráta csak az idei első negyedév végén éri el a 3 százalékot.

Az infláció növekedéséhez hozzájárul a megnövekedett belföldi fogyasztás,

hiszen a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly is várakozáson felül, 10,7 százalékkal nőtt az előző évhez mérten és a román gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje volt. A fogyasztás miatt megnőtt az import – ami szintén nyomást gyakorol az inflációra –, s ezzel nőtt a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat