HIRDETÉS

Gyerekpénz: igazságtalan védőhálóról beszél a miniszter

Bálint Eszter 2017. január 03., 23:34 utolsó módosítás: 2017. január 03., 23:48

Akkor lehetne növelni a gyermekeknek járó támogatás („gyerekpénz”) összegét, ha az átlagnál nagyobb jövedelemmel rendelkező családokban nevelt fiatalkorúak nem részesülnének a szociális juttatásban – szögezte le kedden Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter. 

„Egy államban általában azok részesülnek a szociális juttatásokban, akiknek szükségük van arra a pénzre. A gyermekpénzt úgy adják, hogy nem veszik figyelembe a család anyagi helyzetét. A paradoxon pedig az, hogy nem adják automatikusan, kérvényezni kell, és ha megnézed az igényléseket, akkor elmondható, hogy az átlagnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők körül igen kevesen nem kérik a 84 lejes támogatást” – ismertette a helyzetet a technokrata kormány tárcavezetője.

Véleménye szerint polgári öntudatra lenne szükség, hogy akik nem szorulnak rá arra a 84 lejre, azok ne kérjék, hiszen így több jutna a valóban rászorulóknak. „De érteniük kell, hogy miért teszik, és garantálni kell, hogy az állam ezeket a 84 lejeket valóban a rászorulók között osztja szét. Ez egy olyan intézkedés, ami nem feltételez pluszpénzeket” – mutatott rá Pîslaru.

Szerinte a fűtéstámogatást sem korrekt módon ítélik meg, mivel a pénz nem azokhoz jut, akik valóban rászorulnak, hanem a közép- és felsőosztályt segítik. „Az állam több szubvenciót nyújt a nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek, mint a szegényeknek, mivel a szegények nincsenek rácsatlakozva a távhővezetékekre, ők fával és egyéb dolgokkal fűtenek. De kinek van bátorsága ezeket a dolgokat felemlegetni választási évben?” – tette fel a kérdést Pîslaru. Elmondta, jelenleg mintegy 250 ezer személy részesül különféle állami támogatásban, számuk pedig nőni fog a kormány által tavaly elfogadott intézkedéseknek köszönhetően.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS