Felkerült Nagyvárad is a Via Carpatia-autópálya nyomvonalára

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., 10:15

Sikeresen lobbiztak a Partiumért a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozóján, Nagyvárad felkerült a Via Carpatia közlekedési folyosó nyomvonalára – újságolta el szerdán a Krónikának Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Hangsúlyozta, ezért mentek el a csúcstalálkozóra, és sikerült is elérni, hogy Nagyvárad most már rajta van a „térképen”. „Tekintetbe véve, hogy a részt vevő országok belefoglalták a zárónyilatkozatba ezt a stratégiai útpályázatot, innen már nehéz lenne visszalépni” – szögezte le.
Pásztor szerint a fejlemény a térség számára mindenképp biztató, ugyanis

ha megépül a Via Carpatia, Nagyváradot két autópálya is keresztezi, hiszen az észak-erdélyi sztráda is ott halad majd el.

Üröm az örömben viszont a megyeelnök szerint, hogy Románia „szokás szerint” most sem azt vállalta, hogy teljes mellszélességgel támogatja a projektet, hanem mindössze azt, hogy ha van finanszírozás, akkor partner lesz. Ám a partiumi politikus szerint ez már így is előrelépés, hiszen Románia eddig hallgatott ebben a témában.

Pásztor Sándor ugyanakkor emlékeztetett, hogy már márciusban tartottak Nagyváradon egy konferenciát, ahová összehívták partiumi megyék tanácselnökeit, prefektusait, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország képviselőit, és már akkor eldöntötték, hogy a Partium csatlakozik a Litvániát Görögországgal összekötő, Románián is áthaladó Via Carpatia-autópálya megépítését támogató térségekhez. Akkor Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye képviselői erről megállapodást is aláírtak, bár még nem volt megrajzolva az út pontos romániai nyomvonala.

A mostani előrejelzések szerint 2023-ig meg is épülhet a Via Carpatia – véli Pásztor Sándor.

Mint ismeretes, az Európai Unió észak–dél irányú legkeletibb autópályájának kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot nyolc évvel ezelőtt Lengyelországban írták alá hét ország – Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország – képviselői. A 3300 kilométer hosszúra tervezett Via Carpatia a litván Klaipédán és Kaunason, a lengyel Bialystokon, Lublinon, Rzeszówon, a szlovákiai Kassán keresztül Debrecenig, továbbá Románián és Bulgárián keresztül halad Görögországig.

Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális és építkezési miniszter még két évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a több ezer kilométeres Via Carpatia 2026-ig megépülhet. Romániában fenntartásokat fogalmaztak meg a finanszírozásával kapcsolatban, mert ezzel az ország túllépné az államháztartási hiányt, ezért a közvetlen uniós finanszírozást tartják erre alkalmasnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat