Felfelé módosította a Világbank Románia kilátásait

Krónika 2018. január 11., 14:34

A privatizációk, illetve az állami vállalatok hatékonyabbá tétele lendítheti előre többek között a román gazdaságot a Világbank szerint.

Fotó: Barabás Ákos

Lassul az elkövetkező két évben a román gazdaság növekedési üteme a Világbank legfrissebb, tegnap közzétett prognózisa szerint, a washingtoni székhelyű pénzintézet Global Economic Prospects című előrejelzése azonban derűlátóbban tekint a romániai fejleményekre, mint legutóbbi, júniusi elemzésében.

Míg a tavalyi év közepén a világbanki szakemberek úgy vélekedtek, hogy 2018-ban 3,7 százalékkal, egy évre rá pedig 3,5 százalékkal gyarapodik a román bruttó hazai termék (GDP), ma már úgy ítélik meg, hogy idén 4,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos lesz a bővülés üteme

a tavalyi, 6 százalékot meghaladó növekedés után. Jelentősen felfele módosította ugyanakkor a pénzintézet a gazdaság tavalyi alakulását is, hiszen miközben júniusban még 4,4 százalékos gyarapodást várt az év végére, most már az elemzők úgy vélik, hogy a növekedés eléri a 6,4 százalékot.

A Világbank szerint Romániában – mint a közép-kelet-európai térség többi országában is – még mindig nagy potenciál rejlik a privatizációkban, amelyek révén nőhet a termelékenység,

főként ha magánosítás együtt jár a hatékonyabb menedzsmenttel, a nemzetközi piacok meghódításával, illetve a jogszabályi és intézményi keret is megfelelően működik. Az elemzés arra is rámutat, hogy állami kézben is lehet növelni a hatékonyságot – pozitív példaként e tekintetben Romániát és Macedóniát említik az elemzők. Meglátásuk szerint a 2013–2016-os időszakban több romániai állami vállalatot is „politikamentessé” tettek, igazgatótanácsukban pedig szakemberek kaptak helyet. Természetesen a dokumentum értelmében van még hová fejlődni.

A Világbank elemzői eközben a júniusban várt 2,9 százalékról 3,1 százalékra növelték a világ idei várható gazdasági növekedését.

A washingtoni pénzintézet szerint jövőre 3 százalék, 2020-ban pedig 2,9 százalék lesz a globális gazdasági növekedés a tavalyi 3 százalék után. A világ vezető ipari országainak GDP-je 2,2 százalékkal nő az idén a tavaly júniusban várt 1,8 százalék helyett. A fejlődő országok esetében nem változtattak a 4,5 százalékos növekedési előrejelzésen. A Világbank 2,2 százalékról 2,5 százalékra emelte az Egyesült Államok idei gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozását, míg jövőre 2 százalékos gazdaságbővüléssel számol.

A pénzintézet jelentősen javított az euróövezet idei GDP-bővülési előrejelzésén: 1,6 százalékról 2,1 százalékra emelte, míg a jövő évit 1,5 százalékról 1,7 százalékra módosította.

Kína esetében a Világbank csupán minimálisan változtatott az idei évre vonatkozó előrejelzésén, 6,3 százalékról 6,4 százalékra, jövőre pedig változatlanul 6,3 százalék gazdasági növekedést vár. A Világbank továbbra is 1,7 százalékos idei és 1,8 százalékos jövő évi orosz gazdasági bővüléssel számol.

A washingtoni székhelyű pénzintézet szakemberei Közép-Európa egésze esetében azzal számolnak, hogy a tavalyi 4,7 százalékos GDP-növekedés 3,2 százalékra mérséklődik 2020-ra, különösen Magyarország, Lengyelország és Románia gazdasági növekedése lassul.

Várakozásaik szerint a magyar gazdaság a tavalyi 3,9 százalékos GDP-növekedés után idén 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2020-ban pedig 2,9 százalékkal nő. A tavalyi növekedést 0,2 százalékponttal, az ideit és a jövő évit egyaránt 0,1 százalékponttal emelte a Világbank júniushoz képest.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat