„Elszálltak”: bukaresti járatait is kénytelen volt törölni a Ryanair

Bálint Eszter 2017. szeptember 20., 12:05 utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 12:28

Romániából csak a Ryanair bukaresti járatait érinti a járattörlés, amit a pilóták szabadságolása körül kialakult fejetlenség okozott. Közben a részvények zuhanni kezdtek.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az elkövetkező időszakban romániai járatai közül csak bukarestieket töröl a Ryanair. Az ír fapados légitársaság hétfő este hozta nyilvánosságra, hogy összesen 2124 járata nem indul el október 28-áig, miután „elszámolták magukat” a pilóták szabadságolásával. Ami Romániát illeti,

szeptember 23-án törli a diszkont-légitársaság Róma–Bukarest menettérti járatát, szeptember 24-én a Bologna–Bukarest menettérti járatot,

és október első négy vasárnapján a Milánó–Bukarest menettérti járat sem közlekedik. A lista szerint Budapest is érintett, szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London-Stansted, illetve Budapest között.

A legfrissebb információk szerint a temesvári, nagyváradi és craiovai légikikötőket nem érintik a további járatkiesések,

Váradon viszont pórul jártak azok az utasok, akik szombaton, vagyis szeptember 16-án Milánóba, vagyis Bergamóba szerettek volna utazni,

vagy onnan készültek a Körös-parti városba.

A Ryanair pénteken teljesen váratlanul jelentette be a honlapján, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig. Az első napokban azonban ennél többet, 80 járatot töröltek.

A légitársaság a hivatalos tájékoztatás szerint az utasokat e-mailben értesíti arról, hogy törölte a járatukat. Ebben az esetben az utas kérhet ingyenes átfoglalást vagy visszatérítést. A légi utasok jogait szabályozó uniós irányelv szerint a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet, ha a saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását. A diszkont-légitársaság azonban nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse.

A Ryanair azt követően került ebbe a meglehetősen negatív helyzetbe, hogy eddig áprilistól márciusig terjedő év szerint engedte a szabadságolást, a jövő évtől kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként

a személyzetnek (pilóták és légiutas-kísérők egyaránt) idén december végéig ki kell vennie egész éves szabadságát.

Az Európai Bizottság közben a jogszabályok betartására szólította fel a légitársaságot. Az európai előírások szerint azok az utasok, akiknek járatát az utazásuk megkezdése előtt kevesebb, mint 14 nappal törlik, pénzügyi kártérítésre jogosultak.

A légitársaságok akkor kerülhetik el a kártérítés megfizetését, ha olyan más járatokat és célállomásokat kínálnak, amelyek legfeljebb két órával később indulnak, és legfeljebb négy órával később érkeznek meg, mint a menetrend szerinti eredeti repülőút.

A Ryanair az utasok számának tekintetében Európa legnagyobb légitársasága.

Részvényeinek árfolyama viszont nagyot esett az elmúlt napokban, a szaksajtó szerint pedig egyre biztosabb, hogy emögött nemcsak a járattörlések állnak.

A hétvégi bejelentés után a Ryanair 5 százalék körüli eséssel indította a hetet. Az Equilor Alapkezelőnek a Hvg.hu gazdasági hírportál által idézett elemzése szerint viszont ez az egy hír önmagában nem lett volna elegendő ilyen mértékű eséshez, hisz a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik a törlések, és az első elemzői becslések szerint az éves profit 2,3 százalékába kerülnek majd.

De – idézi fel az elemzés – a múlt csütörtökön az Európai Unió Bírósága újabb veszteséggel növelte az amúgy is problémákkal küszködő vállalat költségeit. Eszerint nemcsak az ír jog az irányadó a vállalattal kapcsolatos bírósági perekben, a légitársaság bázisain dolgozók a bázis helye szerinti bírósághoz fordulhatnak munkaügyi perekben.

A Ryanair eddig úgy rendelkezett, hogy bárhol is dolgozik egy alkalmazottja, jogi ügyekben az ír bíróságok dönthetnek. A döntés a Ryanair szerint nem jár költségemelkedéssel, de független elemzők szerint már 2018-ra 40 millió eurót, 2019-re pedig 100 millió eurót jelentenek majd a vállalat számára – írta az elemzés.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat