gdp

A harmadik negyedévben 8,8 százalékkal nőtt a román gazdaság

MTI 2017. november 14., 13:13 utolsó módosítás: 2017. november 14., 13:20

A román össztermék (GDP) a harmadik negyedévben 8,8 százalékkal bővült a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az előző három hónaphoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az első kilenc hónapban a román gazdaság 7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,9 százalékos volt.

A statisztikai intézet kiigazította a szezonálisan és naptárhatással számított első és második negyedéves adatokat, így mindkét negyedévben 2-2 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz mérten a korábban közölt 1,8 és 1,7 százalék helyett.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap kedden elektronikus kiadásában rendkívülinek nevezte a harmadik negyedéves, 8,8 százalékos éves GDP-bővülést, amely 2008 óta, a nemzetközi gazdasági válság kezdetétől a leggyorsabb GDP-növekedés. „Románia megveri Kínát is” – jegyezte meg a szaklap.

A növekedés egyik fő hajtóereje a béremelések és adócsökkentések nyomán megnőtt belföldi fogyasztás, ugyanakkor az ipar is jól teljesített.

A statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy az első kilenc hónapban a román ipari termelés 7,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,7 százalék volt.

A Mihai Tudose vezette balliberális kormány gazdasági prognózisokkal foglalkozó bizottsága szerint a román gazdaság 6,1 százalékkal bővülhet az idén egész évben, ami meghaladja a kormány által szeptemberben előrevetített 5,6 százalékot. Bukarest eredetileg 5,2 százalékos növekedéssel számolt. Az Európai Bizottság 5,7 százalékos román GDP-bővülésre számít.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat