Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Túlkapással vádolják a román hírszerzést a magyar politikusok

Krónika | 2014.07.30. [19:49]

Hevesen bírálják a lapunk által megszólaltatott erdélyi magyar politikusok a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának minapi kijelentését, miszerint a titkosszolgálat mindent elkövet a székelyföldi önrendelkezés megakadályozásáért. 

autonomia tuntetes2_blg_b

George Maior hétfőn egy interjúban kijelentette: „azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak (Magyarországnak) ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul”.

Borbély László az autonómiatörekvések elutasítása kapcsán a román társadalomban tetten érhető konszenzus ellenére is meglepőnek tartja az állásfoglalást. „Nem a SRI igazgatójának kell minősítenie a különböző politikai törekvéseket, hisz ez nem tartozik a titkosszolgálatok hatáskörébe” – vélekedett a Krónikának az RMDSZ politikai alelnöke, aki szerint Maior kijelentése társadalmi mentalitást tükröz.

Hozzátette, ennek fényében nem véletlen, hogy a múlt év végén az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a decentralizációs törvényt. „Ezek után az a feladatunk, hogy ismertessük és magyarázzuk el a román közvéleménynek, hogy az autonómia, illetve a központosított rendszer lebontása nem kimondottan a magyarok, hanem mindannyiunk érdeke” – szögezte le Borbély.

Verestóy Attila úgy vélekedett: civilizált, demokratikus államokban a titkosszolgálatok nem szólhatnak bele politikai döntésekbe, sőt még véleményük sem lehet a legitim politikai erők közötti egyezségekről. A szenátus titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának tagja leszögezte, az autonómia összetett rendszereinek kialakítása a többség és a kisebbség megegyezése révén valósulhat meg, de a titkosszolgálatok a területi autonómiát sem segíteni, sem megakadályozni nem tudják.

„Demokráciában a titkosszolgálatok nem szólhatnak bele a politikai döntésekbe, sőt nem is véleményezhetik azokat. A politikai programok megvalósítása a parlament, a kormány, az önkormányzatok, a politikai pártok hatáskörébe tartozik” – válaszolta lapunknak az RMDSZ politikusa. Verestóy kifejtette, nem tudja, milyen kontextusban hangzott el Maior nyilatkozata, ám a többség által is elfogadott autonómia-rendszerek sehol a világon nem veszélyeztetik az állam stabilitását, sőt erősítik azt. „Ha lassan is, de az RMDSZ eléri a célját” – szögezte le az udvarhelyszéki szenátor.

Márton Árpád úgy véli, a román hírszerzésnek nem lehet feladata az autonómia megakadályozása, ám elképzelhető, hogy pillanatnyilag ez a politikai opció, és ilyen utasítást kapott. Az RMDSZ parlamenti képviselője emlékeztetett, a titkosszolgálatok hatáskörébe az állambiztonság, a közösségek biztonságának szavatolása tartozik, de nem demokratikus államokban más feladatot is kaphatnak.

Hozzátette azt is, ha nincs más mondanivalója, választási évben a jobb- és a baloldal, valamint a titkosszolgálat mindig „előrántja a magyarveszélyt”, hiszen az idegengyűlöletre mindig van vevő, ezzel a retorikával lehet szavazatokat szerezni. Márton szerint ha közvitára bocsátják az RMDSZ készülő autonómiatervezetét, tisztázni tudják az ezzel kapcsolatos félreértéseket.

„Romániában az autonómiavita rákfenéje, hogy a magyarok és a románok is általánosságokban beszélnek: a magyarok minden problémájuk megoldását látják az önrendelkezésben, míg a románok a ország szétszabdalását. Ha az autonómiatervezetet közvitára bocsátjuk, sokan idegesek lesznek, de el tudjuk magyarázni azoknak, akik hajlandók meghallgatni, hogy mit akarunk, hogy az autonómia nem jelent veszélyt, mint ahogy az a titkosszolgálatok jelentésében időről-időre megjelenik” – nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi politikus.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a Lánchíd Rádióban indokolatlannak nevezte Bukarest hozzáállását, hiszen az autonómia érdekében cselekvő szervezetek nem titkosan végzik munkájukat, ráadásul az önrendelkezés megvalósítása román érdek is lenne. Toró szerint a SRI a Szekuritátéra emlékeztető módszereket alkalmaz, de ennek ellenére sem szabad a szőnyeg alá söpörni az autonómia-törekvéseket.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke úgy véli, 25 évvel a Szekuritáté felszámolása után a SRI még mindig szereptévesztésben van. „Az elődök hagyományait követve a hírszerző szolgálat a mai napig azt hiszi magáról, hogy politikai rendőrség. Az, hogy lesz-e autonómia, vagy sem, illetve milyennek képzeljük el a decentralizációt, kimondottan politikai kérdés, semmiként nem nemzetbiztonsági. Nemzetbiztonsági kérdés az, hogy Romániát ne érje terrortámadás. Sajnos a SRI igazgatója úgy gondolja, hogy neki befolyásolnia kell még az ország esetleges közigazgatási változásait is” – állapította meg a Krónikának Izsák, hozzátéve: ez a törekvés nem fog sikerülni a hírszerzésnek.

Az SZNT elnöke hozzátette: a történelem során bizonyosságot nyert, hogy a politikai rendőrségek mindig és mindenhol az emberi butaság csúcsintézményei voltak. „Úgy néz ki, Romániában ma is az maradt” – sommázott Izsák.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere azzal magyarázza Maior kijelentését, hogy Románia 1918. december 1. óta „eredendő hazugságban él”. „A hazugnak született ember a legveszélyesebb, mert egész életében mindent elkövet, hogy a hazugságát palástolja. Románia is ezt tette, és teszi a Siguranţa, a Szekuritáte, a SRI, esetleg más néven működő struktúrái vagy a médiában és civil szervezetekben dolgozó megbízottai révén” – jegyezte meg lapunknak az elöljáró, aki tavaly augusztusban összetűzésbe került az őt megfigyelő hírszerző tiszttel.

Ráduly úgy véli, a SRI vezetőjének mostani „gyónása” semmi újat nem mond Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentéséhez képest, miszerint Románia „reflexszerűen” lépett be az RMDSZ és nemzetközi partnerei által előterjesztett Minority SafePack elutasítása miatt indított perbe. „Románia reflexszerűen viselkedik így az eredendő hazugságban, ebből kifolyólag 1918 óta mindenki gyanús ebben az országban, aki nem román és nem ortodox” – fogalmazott Ráduly Róbert.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
Vélemény
2014.07.31., csütörtök [20:12]
Egy ilyen korrupt politikus,mint Borbély,hiába próbálja meggyőzni a román közvéleményt az autonómia fontosságáról,mert neki már a többségi társadalom szemében sincs hitele.Ehhez a feladathoz becsületes,hiteles személyiség kellene.Ilyen sajnos már nincs az rmdsz-es vezetők között.
9.
javito
2014.07.31., csütörtök [13:52]
Azt, hogy Románia „reflexszerűen” lépett be az RMDSZ és nemzetközi partnerei által előterjesztett Minority SafePack elutasítása miatt indított perbe, nem Victor Ponta mondta, hanem Orbán Viktor barátja, Traian Basescu.
8.
Donogán Péter
2014.07.31., csütörtök [12:36]
....."Ha az autonómiatervezetet közvitára bocsátjuk",....Számomra értelmezhetetlen az a bizonyos "Ha" a mondat elején. Vagy létezik olyan verzió melyet nem hoznak nyílvánosságra. A 25 éve tartó kibuvók skálájában van még elfekvő anyag?
7.
anonim 3
2014.07.31., csütörtök [09:21]
Éljenek az áruló ,tolvaj udmr magyarárulók bandája !!
6.
kinai
2014.07.31., csütörtök [08:31]
Ha annyira fájna azRMDSZ-es uraknak,a kormányból állnának ki,és nem csak nyilatkozgatnának.
5.
Marku Belu
2014.07.31., csütörtök [07:59]
Ebből is nyilvánvaló, hogy Romániának semmi köze az euró- atlanti térséghez. Inkább kapcsolódik a Közel Kelethez. Ilyen jellegű kijelentései bármikor lehetnek a szíriai, iraki titkosszolgálat vezetőjének. És a románnak persze. Az oszmán- török- tatár kulturális hatás kitappintható.
4.
sode
2014.07.31., csütörtök [07:46]
A tisztelt rmdsz-es politikusaink nyilatkozni azt tudnak, s közben járják a ponta által diktált táncot, sőt még arra biztatnak, hogy szavazzuk meg államelnöknek. Minél vastagabb a pénztárca, annál vastagabb az a bizonyos bőr...
3.
jogos önvédelem
2014.07.31., csütörtök [01:26]
Majd ha megadja a jogokat, amik minket illenek, s nem elnyomó hódítóként viselkedik velem és népemmel, na akkor beszélhetünk tiszteletről, addig csak az ellenkezőjéről, arról, ami az elnyomókat illeti!!
2.
megfigyel
2014.07.30., szerda [23:09]
Van benne valami.Ime,Pontacska crajovai beszedenek egy resze:

„Nem hiszem, hogy egy, Románia államfői tisztségére pályázó jelölt esetében problémát jelent, ha nem ortodox vagy nem román nemzetiségű. Velem azonos jogokkal rendelkezik. De egy dolgot minden alkalommal el akarok mondani: nem akarom, hogy bárki is azt hányja a szememre a saját országomban, hogy hiba, ha román vagy ortodox vagyok. Így születtem, így halok meg, büszke vagyok rá, és szerintem ezért tiszteletet érdemlek”
1.
...Igaz
2014.07.30., szerda [21:46]
A cikk lenyege(szerintem) az utolso mondatban rejlik.Ráduly Róbert nagyon jol fogalmazott.
Hozzászólások10