Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Törvénytervezet: letöltendő az autonómiatörekvésekért

Bíró Blanka, Kiss Előd-Gergely | 2017.03.02. [18:36] | Utolsó módosítás: 2017.03.02. [20:15]

Tipikus magyarellenes kezdeményezésnek tartja Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, hogy egy PSD-s képviselő börtönbüntetést róna ki az autonómiát szorgalmazókra. Antal Árpád polgármester szerint rossz viccről van szó, amit mégis komolyan kell venni.

tudciu554_bTudor Ciuhodaru

Vicces is lehetne, ha nem lenne nagyon komoly – így kommentálta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy egy szociáldemokrata (PSD) képviselő börtönbüntetést szabna ki azokra, akik az alkotmányos rend megváltoztatását szorgalmazzák, akadályozni próbálják az államhatalom gyakorlását például azzal, hogy autonómiát sürgetnek.

Antal szerint akik ilyen törvénytervezetet nyújtanak be, nem ismerik a demokratikus jogállam lényegét. Hangsúlyozta: a szólásszabadság jogába valóban nem fér bele mások sértegetése, megbélyegzése, de nem lehet megtiltani például az alkotmány bírálását. „Ilyen megközelítésből börtönbe kellene zárni mindenkit, aki alkotmánymódosítást kezdeményez, vagy alkotmánymódosító népszavazáson vesz részt. A bírálatot nem lehet úgy értékelni, hogy aki a jelenlegi alaptörvénybe foglalt kétkamarás parlament helyett egykamarás törvényhozásra tesz javaslatot, azt megtapsoljuk, de ha valaki az alkotmány egyes számú cikkelyét vonja kétségbe, kijelentve, hogy Románia nem nemzetállam, azt már börtönbe zárjuk” – fogalmazott lapunknak Antal Árpád.

A Tudor Ciuhodaru PSD-képviselő által a szenátus elé terjesztett törvénytervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabnának ki az alkotmányos rend megváltoztatását szorgalmazókra, ennek érdekében a büntető törvénykönyv 397-es cikkelyét kellene módosítani. A honatya szerint a módosításra azért van szükség, mert „Románia mindig is egy rendkívül toleráns állam volt”, és „nincsenek olyan intézkedések, amelyek elbátortalanítanák vagy büntetnék a személyek, szervezetek vagy pártok által az alkotmányos rend ellen elkövetett cselekményeket”, ez pedig Ciuhodaru szerint csak fokozza ezeknek a megnyilvánulásoknak a gyakoriságát.

A Iaşi megyei képviselő úgy véli: a székelyföldi autonómiatörekvések megjelenítését célzó marosvásárhelyi tüntetések, valamint „a magyar nemzetiségű román európai parlamenti képviselők”, Tőkés László és Sógor Csaba kérései is arra kényszerítik Románia parlamentjét, hogy elfogadja a büntető törvénykönyv most beterjesztett módosításait. Tudor Ciuhodaru arra kéri a döntéshozókat, szabályozzák „azt a tényt, hogy Romániában a szabadság, a demokrácia, a mozgás szabadsága és a szólásszabadság nem mehet el addig a szintig, amikor szélsőséges, szeparatista, revizionista hozzáállással a román állam lényegét támadják meg”.

Tulit Attila, az évente sorra kerülő marosvásárhelyi székely szabadság napi megemlékezést szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke ugyanakkor a Krónikának úgy nyilatkozott: a tiltakozó felvonulás soha nem irányult az alkotmányos rend megváltoztatására. Rámutatott: a minden évben megfogalmazott és benyújtott, majd sorozatosan válasz nélkül hagyott petíció is minden esetben a régiósításra vonatkozott.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő szerint a törvénytervezet beleillik a kisebbség-, illetve magyarellenes kezdeményezések sorába. „Ilyenekre bőven volt már példa, és csak azt remélhetjük, hogy – akárcsak az eddigi esetekben – most is elutasítják a kezdeményezést” – magyarázta a Krónikának az RMDSZ politikusa. Sógor arra is kitért, hogy Nyugat-Európa több országában a területi vagy kulturális autonómia bevett gyakorlat, az együtt élő közösségek mindennapjainak, a normalitásnak a része. „Miért ne ajánlhatnánk ezek alapján Romániának is jó modellt? Elvégre szólásszabadság van, javasolhatunk pozitív, működő példákat” – fogalmazott az EP-képviselő.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
Malus Dacus
2017.03.04., szombat [15:18]
Ami az EU-ban megengedett, az miért lenne bűntetendő Romániában?
Ezek a hülye román képviselők!
16.
csak úgy mondom
2017.03.04., szombat [10:36]
Ne feledje, a migrásnak több joga van a világon, mint a székely-magyarnak hazájában a történelmi Székelyföldön.
15.
no go
2017.03.04., szombat [10:25]
Legyen no go zona Székelyföld, egész világon szabad.
14.
hargitai fecskemadár
2017.03.03., péntek [18:33]
A liberós agyhalottak is megérkeztek...
Hejj ide! Hejj oda!!
:D :D :D :D :D


UI: lehet, hogy a pempőrsz jobb, mint a liberó :D :D :P :P
13.
RezfaxuBagoly
2017.03.03., péntek [17:15]
Arrol, hogy kulonb vagy sem kerdezd meg az Europai orszagok lakosait akiknek alkalmuk volt ismerkedni a kulonbozo kulturakkal.
Nagyon sok helyen eltem eddig. Mindenikben egy dolog volt kozos: a "Buletin" egyenlo egy szegyen igazolvannyal.
Nem keves orszagban elobb fogadjak el a haborut viselt Afrikaiaikat mint a "Buletines" diplomasokat.

De teged is megertelek. Toluk kapod a kenyered es mivel; sem gerinced sem eszed nincs mit is tehetnel egyebet?
12.
hargitai faültető
2017.03.03., péntek [14:09]
Nem.
Én fizetek, hogy írhassak.
11.
Tereda
2017.03.03., péntek [13:57]
Otonomijaaa :)) .. miert rohogtetitek magatokat?
10.
bronx
2017.03.03., péntek [12:54]
Átutalták a fizetésed?
9.
hargitai faültető
2017.03.03., péntek [12:17]
Milyen Dzsipszíland? A székely vagy a magyar semmivel sem elébb való a románnál. Pláne itt, Székelyföldön. Ritka bükkfej, képmutató nép, nagy tisztelet a kis kivételnek.
Ami a témát illeti, egy ilyen törvénnyel munkanélkülivé válik Izsák Balázs és a Tőkés-Szilágyi-Toró mesemondó hármas.
8.
bronx
2017.03.03., péntek [10:20]
Amúgy meg az sem értem, hogy mi bajod van a nadrágokkal (antinaci).
7.
bronx
2017.03.03., péntek [10:18]
Téged vagy nagyon megfizetnek, vagy súlyos mentális problémáid vannak. De az is lehet, hogy csak egy ócska troll vagy...
6.
heudmereusiempepeu
2017.03.03., péntek [09:32]
Sogorka he hallod-e?Nem "ajanlani" es "javasolni" kell,hanem kerni es kovetelni a demokratikus jog alapjan! Ti (udemere) huszonvalahany eve minden valasztaskor halkan ajanljatok s aztan annyi.
5.
Unkasz
2017.03.03., péntek [09:14]
A 100 év nem érvényes, mivel már nem a Trianoni békeszerződés van érvényben, hanem a párizsi diktatum, tetszik érteni :)
4.
antinaci
2017.03.03., péntek [08:50]
Fákjústupidnáci!
3.
Balacs
2017.03.03., péntek [07:16]
Na Kelemen ehhez mit szólsz?
A barátaid megint ki mutatták a foguk fehérjét vagy ezt is megbeszéltétek,hogy azért nem meritek benyujtani az autónómiatervezetet mert sittre vágnak.
2.
hargitai fecskemadár
2017.03.02., csütörtök [22:07]
a tolvaj mindig a lopott javait félti a legjobban...
csak egyet nem tud.... ahogy megkapta, úgy el is veszítheti... hamarosan lejár a 100 év...
gófákthemszelfszdzsipszíland!!!
1.
1.
2017.03.02., csütörtök [20:44]
A nagyrománia rajongokkal, akkor mi legyen?.....
Hozzászólások17