HIRDETÉS

Tőkés gratulál az RMDSZ-nek, és cáfolja „román szavazatát"

Krónika 2016. december 14., 13:52 utolsó módosítás: 2016. december 14., 14:40

Tőkés László gratulált az RMDSZ választási eredményéhez, ezúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint román pártra szavazott volna a romániai törvényhozási megmérettetésen.

Az európai parlamenti képviselő (képünkön jobbra) szerdai közleményében szóvá tette, hogy a sajtó nyilvánossága révén és „fű alatt\" egyesek rosszhiszeműen azt terjesztik, hogy román pártra adta le voksát a december 11-i választáson. Ezek a vélekedések onnan eredtek, hogy szavazata leadása után – a volt református püspök nagyváradi lakosként a bejelentett állandó lakhelye szerinti szavazókörben voksolt a bihari megyeszékhelyen – kibocsátott vasárnapi közleményében Tőkés leszögezte: bihari magyarként nem adhatta szavazatát „a megyei listák korrupt jelöltjeire, sem a magyar nemzeti önrendelkezés árulóira\". Hozzátette: a Ceaușescu-diktatúra bukásának évfordulójához közeledve „a demokratikus rendszerváltozás lehetséges folytatására\" szavazott.

Szerdai közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke leszögezte: nem szavazott román pártra. „Választási lehetőségemet azonban behatárolta az a feloldhatatlan negatív körülmény, hogy bihari szavazópolgárként – jó lelkiismerettel – nem szavazhattam a megyei listák azon bejutó helyen szereplő jelöltjeire, akik a korrupció vádja alatt elítélésére váró Kiss Sándor volt megyei RMDSZ-elnök cinkosaiként, saját püspökségem idején, egyházamat megfosztották a Széchenyi-tervpályázaton az Ady-központ céljaira elnyert 320 millió forintos támogatástól\" – közölte Tőkés László, felkérve mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a választás szabadságának demokratikus jogát.

Mindezeken túlmenően az EP-képviselő gratulál ahhoz, hogy az RMDSZ nemzetpolitikai viszonylatban „Bukaresttől Budapest, a román versenypártoktól pedig a Fidesz–KDNP irányában mozdult el, és ennek jegyében szerzett újabb mandátumokat Románia törvényhozásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
30 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS