Nem téríti meg a vihar okozta kárt a kötelező biztosítás

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2017. szeptember 20., 09:45 utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:44

Miközben Mihai Tudose kormányfő a magánszemélyeknek is kártérítést ígért a vasárnapi viharkárokra, a Krónikának nyilatkozó szakértők szerint éppen emiatt csökkenhet a biztosításkötési hajlandóság. Országos szinten nagyon alacsony a kötelező biztosítások aránya.

Fotó: Barabás Ákos

Mihai Tudose kormányfő – aki több miniszterrel együtt a hétfő délutáni válságstáb ülésére érkezett Temesvárra – kedden is a bánsági városban maradt, hogy a helyi hatóságokkal közösen előkészítsék a kormányzati gyorssegélyekről szóló első határozatokat.

Az ítéletidő okozta anyagi károkról nem készült még országos összesítés,

de Tudose szerint a csütörtöki kormányülésen a viharban megsérült 16 Temes megyei iskola és két kórház helyreállítására kiutalnak 1,9 millió lejt.

Az MTI által idézett miniszterelnök szerint a magánszemélyek is kapnak kártérítést: a Temes megyei prefektus első összesítése alapján ennek keretösszegét 100 ezer lejre becsülte a kormányfő. Tudose hozzátette:

a kormány természetesen nemcsak Temes megyének, hanem a vihar által sújtott valamennyi térségnek segítséget nyújt.

Temesvár ellenzéki polgármestere, a liberális Nicolae Robu szerint az óránként százhúsz kilométeres sebességet is elérő szél a kormányfő által említettnél nagyságrendileg nagyobb anyagi károkat okozott a városban, szerinte csak a 3500 ledöntött fa pótlására legalább 3,5 millió lejre lesz szükség.

Krízishelyzetekben a kormány általában a károsultak segítségére siet, ám ezzel csak egyetlen baj van: nem növeli a biztosításkötési hajlandóságot”

– szögezte le a Krónika kérdésére Biró Albin. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) képviselője elmondta, a vasárnapi viharkárok esetében ez még rendben is lenne, mert a viharkárokat nem fedezi a kötelező lakásbiztosítás, ám olyan esetben is – például árvíz idején – kiutaltak már költségvetési pénzt a károsultaknak, amikor a kötelező biztosítás révén megtérítették volna a károkat.

Azokban az esetekben, amikor a kötelező biztosítás érvényes lenne, nem indokolt a közpénzből való kártalanítás”

– tette hozzá Biró Albin.

Fotó: ISU

Lőrincz Lehel bróker, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker magánbiztosító ügyvezetője lapunknak elmondta, a kötelező biztosítás a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károkat fedezi az épületek esetében.

A fakultatív biztosításokat általában úgy kötik, hogy az ingatlan megrongálódását foglalja magában a kötvény értéke,

ám figyelni kell, mert az ingóságokban esett kárt már csak abban az esetben térítik meg, ha azt belefoglalják a szerződésbe.

Vihar esetén gyakori, hogy elromlanak a háztartási gépek, mert például villám csap a hálózatba, vagy áramingadozás van, de ezt csak abban az esetben fizeti ki a biztosító, ha arra a bizonyos gépre is érvényes a biztosítás – pontosított a bróker.

Országos szinten egyébként nagyon alacsony a kötelező biztosítások aránya, alulról súrolja a 20 százalékot,

tudtuk meg Biró Albintól. Kifejtette, 8,8 millió lakást tartanak nyilván, ám mindössze 1,7 millió kötelező biztosítást kötöttek meg, sőt ezek száma az utóbbi hónapokban még csökkent is valamennyit. Ezeket általában

olyan vidékeken kötötték meg, ahol nagyobb a kockázat, előfordultak már természeti katasztrófák, például Bukarestben és környékén, ahol pusztított földrengés,

vagy Galac megyében, a Szeret folyó alsó felénél, ahol gyakoriak az árvizek.

A fakultatív biztosítás még ennél is ritkább, ezt csak a kötelezővel egyszerre lehet megkötni, de erre általában a jogi személyek áldoznak, például a cégek bebiztosítják a gyárépületeiket, műhelyeiket. De sok esetben a bankok is kötelezik ügyfeleiket: például hitelkonstrukciók feltétele, vagy a különböző pályázatok esetén is szükséges ez a fajta biztosítás.

Fotó: Nagy István

A kötelező autóbiztosítás csupán a másoknak okozott kárt téríti meg, a fakultatív jellegű, mindenre kiterjedő (casco típusú) biztosítási csomag fedezi a vihar által okozott károkat is, ilyen típusú biztosításokat azonban csak 12 évesnél újabb autókra szoktak kötni. Lőrincz Lehel brókertől megtudtuk,

a biztosítók ajánlatában egy jóval olcsóbb kötvény is szerepel, amely a vihar okozta károk megtérítésére vonatkozik, ezt azonban nagyon ritkán igénylik a klienseik.

Nyolc halálos áldozata és 137 sebesültje volt a viharnak, amely vasárnap délután söpört végig a bánsági és az erdélyi megyéken. A sérültek közül többen továbbra is kórházi ápolásra szorulnak: 11 sérültet a temesvári, ötöt a besztercei, kettőt a bethleni kórházban kezelnek.

Fotó: Barabás Ákos

Közülük annak a temesvári idegsebészet intenzív osztályon ápolt 11 éves kislánynak a legsúlyosabb az állapota, akinek egy háztetőről lerepült cserép okozott súlyos fejsérülést. Közben Temesváron az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított büntető vizsgálatot annak a 24 éves orvostanhallgatónak a halála miatt, aki Temesvár Lugos felőli bejáratánál vesztette életét, amikor autójára ráomlott a négysávos országút felett átívelő városkapu vasszerkezete.

Egyébként az Enel regionális energiaszolgáltató keddi közleménye szerint az ország nyugati részét sújtó ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült az azóta eltelt 48 órában helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban továbbra sincs villanyáram.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat