HIRDETÉS

Magyar–román tárgyalások: Hrebenciucék állnak a közvetítés mögött

Szucher Ervin 2014. október 28., 17:33 utolsó módosítás: 2014. október 28., 19:20

FRISSÍTVE – A befolyással üzérkedés gyanújával kedden vizsgálati fogságba helyezett Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus és fia áll az erdélyi magyarság és a román hatalom képviselői között közvetíteni próbáló, amerikainak mondott szervezet hátterében. Kiderült, az Asociaţia Friends of The Project on Ethnic Relations (FPER) egyesületet idén májusban a képviselőház nemrég lemondott alelnöke fiához közel álló, pénzmosással gyanúsított ügyvédek kezdeményezésére jegyezték be egy bukaresti bíróságon. Az RMDSZ politikusai ennek az egyesületnek az égisze alatt kétszer is tárgyaltak idén a román politikum képviselőivel.

Öt hónappal ezelőtt, Bukarestben alapították azt – az RMDSZ által amerikaianak nevezett – civil szervezetet, amely a 21 évvel ezelőtti neptuni egyeztetéshez hasonlóan igyekszik közvetíteni az erdélyi magyarok és a bukaresti hatalom képviselői között.

Az új egyesületnek azonban csak annyi köze van a kilencvenes évek első felében Romániában is megtelepedett Project on Ethnic Relations (PER) nevű amerikai szervezethez, hogy Allen H. Kassof egykori PER-igazgató kezdeményezésére született.

Viszont az Asociaţia Friends of The Project on Ethnic Relations (Etnikumközi Kapcsolatok Barátainak Egyesülete, FPER) elnevezésű szervezetet nem az Egyesült Államokban, hanem a Bukaresti 2. Kerületi Bíróságon jegyezték be idén május 21-én. A szervezet címe a fővárosi Dacia sugárút 141. szám alatt van, az emeletes magánház homlokzatára viszont még nem került fel semmiféle cégtábla, és a lakók névsora között sem szerepel.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy tudja, a 2014/10438/300-as számon iktatott bejegyzési kérést Viorel Hrebenciuc nyújtotta be, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezető politikusaként több ízben is részt vett az RMDSZ képviselőivel folytatott tárgyalásokon.

„Jó lenne, ha végre a közvélemény is megtudná: ennek a PER-nek semmi köze ahhoz a PER-hez! – szögezte le kedden kérdésünkre Izsák Balázs. – Ez nem amerikai, hanem román szervezet, amely csak azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az Egyesült Államok próbál közvetíteni a két fél között\". Kérdésünkre, hogy kinek állhat érdekében a közvélemény megtévesztése, az SZNT elnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Különben a PER romániai irodáját 2010 elején zárták be. Koreck Mária volt programigazgató, az RMDSZ marosvásárhelyi alelnöke ekkor már nem állt a PER alkalmazásában, de az amerikai szervezet utolsó romániai vezetőjeként rá hárult a „villanyoltás\" feladata. „Még egy ideig működött a balkáni államokban, utána ott is és az Egyesült Államokban is bezárt\" – mondta el lapunknak az egykori romániai programigazgató.

Az új szervezetről Koreck Mária jóformán semmit nem tud. „Engem senki nem keresett meg, nem kérdezett, nem mondott, nem egyeztetett. Azt se tudom, hogy civil szervezetről vagy csupán egy informális csoportról van szó. Az újságból értesültem a létéről meg arról, hogy magyar–román kérdésben próbál közvetíteni\" – válaszolta kérdésünkre Koreck.

A pontosítás kedvéért a volt programigazgató hozzátette, hogy Viorel Hrebenciuc az egykori PER-ben semmiféle tisztséget nem töltött be. A néhány évvel ezelőtt megszűnt szervezet tanácsadói testületében két hazai politikus, Nicolae Gheorghe roma képviselő és Adrian Severin volt külügyminiszter kapott helyet.

Ugyanakkor a Civil Felelősség 2014 társadalmi csoport kedden közleményben hívta fel a figyelmet, miszerint az FPER alapítói ellen bűnvádi eljárást folytat a korrupcióellenes ügyészség.

A többek között a rétyi fűrészüzem létrehozása ellen is fellépő szervezet felhívja a figyelmet, hogy a romániai civil szervezetek jegyzéke alapján a FPER-t Nicolae Mergeani, Victor Adrian Prodan ügyvédek és Constantin Beiu alapította, akik ellen Carmen Elisabeta Drăgoi cenzorhoz hasonlóan nemrég pénzmosás gyanújával indult eljárás Viorel Hrebenciuc és fia, Andrei Hrebenciuc korrupciógyanús ügyében.

Hrebenciucékat a több százmillió euró értékű erdőterületek illegális visszaszolgáltatása kapcsán gyanúsítják befolyással üzérkedéssel, szervezett bűnözői csoport létrehozásával és pénzmosással.

Mint arról beszámoltunk, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök hétfői sajtótájékoztatójukon ismertették, hogy az RMDSZ elnökének felhatalmazásával vettek részt az FPER által kezdeményezett előkészítő megbeszélésen, majd két kétnapos beszélgetésen, amelyeket Brassópojánán tartottak.

Tamás Sándor közölte, a tárgyalásokon a székelyföldi vezetők mellett román parlamenti pártok képviselői, amerikai civil szervezetek, valamint az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének képviselői vettek részt, a meghívottakat pedig az amerikaiak választották ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS