Megerősítette a román elnöki hivatal a pápalátogatás hírét, a szentatya Csíksomlyót is felkeresi

Krónika 2019. január 11., 12:21

Közleményben jelentette be pénteken a román államelnöki hivatal, hogy Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat, ugyanakkor felkeresi Csíksomlyót is.

Az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota rövid tájékoztatása szerint Ferenc pápa Klaus Johannis államfő és a romániai katolikus egyház meghívásának tesz eleget. A szentatya felkeresi Bukarestet, Jászvásárt (Iași), Erdélyben pedig Balázsfalvát és Csíksomlyót. Látogatása részletes programját később ismertetik.

Történelmi jelentőségű eseménynek élik meg az erdélyi római katolikusok, hogy első alkalommal látogat el Erdélybe az Úrjézus földi helytartója, Szent Péter utódja. „Ez óriási horderejű döntés, a pápa látogatása hitelesíti, megerősíti azokat a híveket, akik ki voltak téve a kommunista elnyomásnak, és bátorítja azokat, akik vallási és nemzeti kisebbségben élnek” – fogalmazott Potyó Ferenc pápai prelátus, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye általános helynöke.

Darvas-Kozma József pápai káplán, csíkszeredai címzetes esperes plébános a Székelyhon megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy csíksomlyói látogatásával a pápa tiszteletét teszi a székelyek és az erdélyi katolikusok, egyben az erdélyi magyarság irányába, ugyanakkor a katolikus románok, a görög katolikusok és minden erdélyi lakos felé. „Ilyenkor a nagyvilág Székelyföld felé tekint, Csíksomlyóra, és mi a jelenlétünkkel igazoljuk, hogy vannak magyarok, vannak székelyek és van Székelyföld, nem lehet ezt elhallgatni” – hangsúlyozta ki az esperes.
A hír igaz: Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat
Közzétette a szentszéki sajtóiroda, hogy Ferenc pápa Romániába látogat május 31. és június 2. között. Megtudtuk: nagy az esélye annak, hogy a csíksomlyói zarándoklat mintájára, a nyeregben szabadtéri szentmisét tartsanak, amelyet a pápa celebrál majd.

A román sajtó már egy nappal korábban megszellőztette, hogy május végén és június elején tesz látogatást Romániában Ferenc pápa, és hogy felkeresi Csíksomlyót is.

Saját forrásokra hivatkozva a bukaresti Q Magazine csütörtökön közölte, hogy májusban érkezik romániai látogatásra Ferenc pápa. A kiadvány honlapján közzétett cikk szerint a katolikus egyházfő május 31-én érkezik Bukarestbe, és három napig tartózkodik majd az országban. A Q Magazine az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotától származó értesüléseire hivatkozva azt állítja, hogy látogatása során a szentatya Jászvásárra (Iaşi), Balázsfalvára és Csíksomlyóra is ellátogat majd.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök a Krónikának még novemberben arról beszélt: nem zárható ki, hogy 2019-ben esedékes romániai látogatása során Ferenc pápa Erdélyt is felkeresi. Böcskei László a romániai püspököknek a Vatikánban tett ad limina apostolorum látogatását követően lapunknak elmondta: a szentatya nyitott arra, hogy jövőre közelről, „itthon” is megismerje erdélyi híveit. A pápát még Klaus Johannis államfő hívta meg Romániába 2017-ben.

A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába.

Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába.

Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott az erdélyi, zömében magyar anyanyelvű hívek körében.

A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd – olvasható a közleményben. Közölték, a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat