HIRDETÉS

Lincshangulat a nagyváradi Critical Massen

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2015. szeptember 23., 19:23

Lincshangulatban zárult Nagyváradon a kerékpárosok kedd esti Critical Mass felvonulása, miután a Szent László tér járólapjain dolgozó munkások olasz főnöke autójával behajtott a városháza előtti területen összegyűlt mintegy kétezer fős tömeg közé.

Fotó: bihorstiri.ro

A felvételeken jól látszik, amint a férfi az autós forgalom elől lezárt területen próbál türelmetlenül áthajtani az útjából elhúzódó biciklisek között. Helyszíni beszámolók szerint előbb dudálás közepette araszolt, majd kiszállt a kiabáló emberek közé, és félrelökött pár kerékpárost. Ezt követően ismét visszaszállt a Dacia Logan MCV-be, és folytatni próbálta útját, nem törődve azzal sem, hogy embereket súrol a kocsival.

A hírek szerint még egy tízéves kisfiút is fellökött, aki bár szerencsére nem sérült meg, de a feldühödött tömegből páran betörték az autó hátsó szélvédőjét, majd pedig a füttyszó közepette kocsijából ismét kiszálló ingerült sofőrre támadtak. Az események elfajulását csak a rendőrök, illetve a csendőrök beavatkozása akadályozta meg, akik elrángatták a helyszínről az ugyancsak támadószellemben fellépő olaszt.

Meg nem erősített hírek szerint azt nehezményezte, hogy a kerékpárosok a munkatelepen tartózkodtak, holott azok a már lekövezett területet elkerülték, és engedélyük is volt a helyszínre bekerekezni. Bevallása szerint nem tudott az esemény szabályosságáról, csupán el akart onnan menni, és amikor a tömegben volt, véletlenül lépett rá a gázra, nem állt szándékában bárkit is megsebesíteni. Mint kiderült, feljelentést senki sem tett a váradi rendőrségen, a hatóságok hivatalból indítottak eljárást a betört szélvédő miatt.

A Mobilitás Hete alkalmával a helyi önkormányzattal partnerségben szervezett Critical Mass közösségi oldalán megjelent rövid közlemény kölcsönös tiszteletre szólít, rámutat, hogy ennek a „szerencsétlen esetnek nem szabad beárnyékolnia az eseményt, hanem okulni kell a történtekből”. A szervezők beszámolója szerint ezen a békés felvonuláson évről évre többen vesznek részt, és lassacskán sikerül tudatosítaniuk a lakosság körében, hogy a kerékpárok is a közlekedés részei.

Ehhez az infrastruktúra is próbál alkalmazkodni, hiszen – mint ismeretes – a határon átívelő 2007–2013-as Magyarország–Románia együttműködési program által finanszírozott 6 milliós beruházás részeként összekötötték Nagyváradot Berettyóújfaluval úgy, hogy a Bihar megye területén lévő 20 kilométernyi kerékpársáv 14 kilométere a megyeszékhely területén található.

Huszár István váradi alpolgármester szerdai, kétkeréken megtartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az első két szakaszt már teljesen lezárták, a megtakarításokból nyert összegből később elkezdett harmadik szakasz felén pedig ugyancsak befejeződtek a munkálatok. A még kivitelezés alatt álló, többnyire összekötő sávokkal a munkavállalónak október 31-éig kell végeznie, de az önkormányzat reményei szerint már október 15-éig átadhatják Nagyvárad kerékpárhálózatának újabb darabkáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS