Jegyző a díszpolgár

Jánossy Alíz , Jánossy Alíz 2007. december 10., 00:00
Gyergyószentmiklós: Véget értek a centenáriumi Szentmiklós Napok. Az ötnapos gyergyószentmiklósi centenáriumi Szentmiklós Napok kiemelkedő eseménye volt a dísztanácsülés. A Korona nevű egyházi ingatlanban egybegyűlt ünneplő meghívottakat Pap József polgármester köszöntötte. Az elöljáró kifejtette, az év folyamán a különféle rendezvények fókuszában folyamatosan a várossá válás százéves évfordulója volt.

Elismeréssel szólt az örménység hozzájárulásáról Gyergyószentmiklós gazdasági életének fellendítéséhez, az elmúlt évszázad két jelentõs eseményeként pedig a vasút kiépítését, és a gáz bevezetését jelölte meg a polgármester. Az eddigi hagyományoktól eltérõen idén nemcsak díszpolgári és Pro Urbe díjat osztottak, hanem érdemokleveleket is átnyújtottak azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel kimagasló eredményeket értek el. Díjazták azokat az elemi és középiskolás diákokat, akik a tantárgyolimpiákon öregbítették Gyergyószentmiklós hírnevét, de díjat kapott Parászka Elõd, a Pejkó és Táncos címû filmek fõszereplõje is. Oklevéllel tüntették ki az élsportolókat, köztük Molnár Szabolcsot, a Progym hálóõrét és azokat az edzõket, akik több évtizedes tevékenységük alatt dobogós helyekre juttatták a helyi sportolókat. Kulturális téren Danaliszyn József mûkedvelõ tréfamestert ismerték el. Továbbá Pro Urbe díjat kapott Ambrus Éva zenetanárnõ, aki méltatója szerint „hamvaiból élesztette fel a dalárdát\", és méltó utódja volt Bálint Ákos karnagynak, aki ötven éven át vezette az ipartestület férfikórusát. Ambrus Éva 34 éven át vezényelte a 115 éves férfikórust. A várossá válás bonyodalmas ügyintézési procedúrájának kivitelezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket Puskás Adolf korabeli jegyzõ, aki post mortem lett díszpolgára Gyergyószentmiklósnak. A díjat a városban élõ unokája, Agyagási Sándorné Piroska vette át. A jegyzõt méltatva a fiatalon elhunyt, hatgyermekes köztisztiviselõ intelmét idézte: „Óvjátok és fejlesszétek városotokat!\" Szintén díszpolgári kitüntetésben részesült a gyergyószentmiklósi születésû, de Kolozsváron élõ Kolumbán József professzor, a Babeº–Bolyai Tudományegyetem matematika karának tanára, a Magyar Tudományos Akadémia külsõ tagja. Méltatója szerint õ Gyergyószentmiklós azon szülötte, aki a legmagasabb tudományos fokozatot érte el munkásságával.

A Szentmiklós Napok utolsó három napját számos sport és kulturális rendezvény gazdagította. Több mint harminc díjat osztottak ki a 100 és 100 kérdés vetélkedõ résztvevõinek. Az egész évben zajló versenyt az Ifitéka kezdeményezte a Tarisznyás Márton Múzeum és a Gyergyói Kisújság támogatásával, amelynek kimagaslóan sok 5–8. osztályos résztvevõje volt. Egyébként a szombat délutáni jégkarneválon is a legötletesebb jelmezekben a kisiskolások jelentek meg. A zenekedvelõknek felemelõ élményt nyújtottak a város kórusai szombati gálamûsorukkal, vasárnap a Pro Art Galériában kiállítást nyitottak a nyári fotótábor képeibõl, és bemutatták a 100 év fényei címû fotóalbumot. Az ötnapos rendezvénysorozatot a kolozsvári Szent Mihály-templom kórusának koncertje zárta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat