HIRDETÉS

Életveszélyes az Azomureş – Közvita Marosvásárhelyen

Antal Erika 2015. szeptember 23., 19:21

Az elhalálozások 7,5 százalékát légúti megbetegedések okozzák Maros megyében – ez kétszerese az országos átlagnak –, és jelenleg 30 ezer kiskorú szenved légúti betegségben az Országos Statisztikai Hivatal 2014-es adatai szerint – hangzott el többek közt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete által kedden este szervezett fórumon, melynek témája az Azomureş vegyipari kombinát okozta szennyezés volt.

A vásárhelyi Kultúrpalota kistermében megtartott rendezvényen a meghívás ellenére nem jelent meg az Azomureş, a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi hatóság képviselője. Igaz, Marosvásárhely civil lakossága sem mutatott nagy érdeklődést az esemény iránt, a jelenlévők közül néhányan meg is fogalmazták, hogy a többség a számítógép előtt képes csak kifejteni a véleményét, amikor a jelenlétével is demonstrálhatna, távol marad.

„Nemcsak az Azomureş a hibás”

A rendezvényen felszólaló Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára szerint, bár az Azomureş vegyipari kombinát igyekszik csökkenteni a légszennyezést, országos szinten továbbra is élen jár szennyezés tekintetében. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a környezetvédelmi őrségnek jogában állt volna több alkalommal is felfüggeszteni a műtrágyaüzem tevékenységét, de az Azomureş vállalta, hogy fejlesztéseket végez, ami által csökkenti a kibocsátásokat, így 2016. január elsejéig működhet, azt követően pedig – az ígéretek szerint – elindítja az új szűrőberendezést, és csökkenti a légszennyezést.

Rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium rendelkezik azokkal a felmérésekkel, amelyek igazolják, hogy jól halad a kombinát a fejlesztéssel, várhatóan november 15-ére befejezik a munkálatokat. Ugyanakkor arról is beszámolt az államtitkár, hogy egy közegészségügyi hatástanulmányt is sikerült belefoglalni a felmérési eredménybe, s most már bizonyított, hogy a kombinát súlyosan károsítja a helybéliek egészségét.

„Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szomorú adatokhoz az illegális szeméttároló, valamint a zöldövezetek állandó csökkenése is hozzájárul. A városvezetés nem akar túllátni a kombinát ügyén, holott a problémát összességében kellene kezelni” – hívta fel a figyelmet Szép Róbert.

Tiltakozik a városháza

A közvitán Soós Zoltán tanácsos, Peti András alpolgármester és Hamar Alpár Benjámin, a Stop Azo! civil mozgalom képviselője is elmondta véleményét a kombináttal kapcsolatban, illetve válaszolt a közönség kérdéseire. Palkó Attila moderátor azt az országos statisztikai adatot ismertette közben, miszerint Maros megyében a legnagyobb a légúti betegségek miatti elhalálozások aránya, mintegy kétszerese az országos átlagnak. A gyerekek, akik érzékenyebbek a levegő szennyezettségére, többnyire nem vírusos megbetegedésben szenvednek, hanem e szennyezettség miatt légúti megbetegedésekben – hívta fel a figyelmet Palkó.

„Az Azomureş alkalmazottai közül 1500 Maros megyei, 900 más megyéből ingázik. Tehát amikor a bezárásáról vagy a kibocsátott szennyezés csökkentéséről tárgyalunk, nem csupán egy kereskedelmi vállalatról beszélünk, hanem arról, hogy több száz ember egészsége károsodik a tevékenysége révén” – mutatott rá.

A városháza sajtóirodája egyébként sajtóközleményben ismertette a közvitával kapcsolatos álláspontját. Ebben leszögezik: a rendezvényre nem hívták meg Marosvásárhely polgármesteri hivatalát, illetve ennek egyetlen képviselőjét sem. A közlemény szerint az „úgynevezett közvitát” csak a közösségi hálózatokon népszerűsítették, ezért a hivatal elítéli „az interneten terjesztett hasonló manipulálásokat”, amelyek sértik a városháza és képviselőinek jó hírét.

A városháza egyébként augusztus elején szervezett közvitát hasonló témában, a rendezvényen azonban semmiféle egyezség nem született. Dorin Florea polgármester később azt mondta, a kombinát vezetői „perverz kampányt” folytatnak Marosvásárhelyen: azontúl, hogy fertőzik a lakosságot, még hülyítik is. „Azzal dicsekednek, hogy mennyit fektettek be? Nem érdekel. Engem az érdekel, hogy ne szennyezzék a levegőt” – fogalmazott az elöljáró, aki a leginkább azt sérelmezi, hogy a vegyi üzem vezetői egyszer sem álltak ki a lakosság elé, hogy elnézést kérjenek az okozott kellemetlenségekért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS