Elérte a félszázat a kanyaró halálos áldozatainak száma

MTI 2018. április 27., 16:21

Ötvenre nőtt Romániában a kanyaró halálos áldozatainak száma, miután újabb gyerek vesztette életét a járvány miatt – közölték pénteken a román hatóságok.

Fotó: Facebook/Besztercei megyei sürgősségi kórház

Romániában 2016 szeptembere óta van kanyarójárvány. Az ötvenedik halálos áldozat egy négyéves gyerek volt  Iași megyéből. A hatóságok heti rendszerességgel közölt statisztikája szerint

a járvány kezdete óta a kanyaróvírussal fertőzött betegek száma elérte a 12 ezer 648-at. Nagy többségük gyerek, több mint nyolcezren négy évnél kisebbek, további 2200-an pedig az 5–9 év közötti korosztályhoz tartoznak.

Az elmúlt héten újabb 280 megbetegedést jelentettek Románia 15 megyéjében és Bukarestben. A legtöbb új megbetegedést a keleti országrészben Bákó, Konstanca, Vrancea, Iași és Vaslui megyében jegyezték fel. Tavaly ősszel lassult a vírus terjedése, márciustól azonban ismét kétszáz fölé nőtt a heti megbetegedések száma.

Tavaly a vírus főként az ország nyugati részén terjedt, így eddig legtöbben Temes és Arad megyében haltak meg.

Azt követően robbant ki a járvány, hogy 2014-ben romániai szülők tömegesen kezdték megtagadni a kanyaró elleni vakcina beadását gyermekeiknek, de a vakcinaellátással is gond volt. A beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat