Újabb emberéleteket követelt a vihar

Krónika 2017. szeptember 21., 10:43 utolsó módosítás: 2017. szeptember 21., 11:06

Három ember halálát okozta a szerdai vihar: két ember Vaslui megyében villámcsapás áldozata lett, egy bukaresti férfit pedig az utcán ütött agyon egy faág, amelyet az erős szél szakított le.

Fotó: Facebook/IGSU

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) csütörtök reggeli jelentése szerint Bukarest mellett 15 megye 39 településén okozott jelentős károkat a szerda esti vihar.

Elsősorban déli megyék érintettek - Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Iași, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Vaslui és Vâlcea - de,

bár kisebb erősséggel, pár erdélyi megyébe is – Fehér, Kolozs, Hunyad, Szatmár és Szilágy – visszatért az ítéletidő.

Az ezúttal előre jelzett vihar idején mintegy négyezer katonai tűzoltó teljesített szolgálatot, és ezer beavatkozásra alkalmas jármű állt a rendelkezésükre, közölte az IGSU. Több helyen rövid időre szünetelt a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt, míg pár településen – Tusnádfürdőn, Déván – az úttestre ledöntött reklámpannók akadályozták a forgalmat.

Bukarestre az esti órákra adott ki narancssárga viharriasztást a meteorológiai szolgálat.

Miután a Bánságon és Erdélyen vasárnap végigsöpört ítéletidő nyolc halálos áldozatot követelt, a hatóságok példátlan óvintézkedésekkel próbálták megelőzni az újabb tragédiákat.

Zsílvásárhelyen még a szirénák is megszólaltak Fotó: igj.ro

Az MTI közlése szerint a főpolgármesteri hivatal utasítására az iskolákból délután öt órakor minden diákot hazaküldték, számos hirdetőtáblát, és molinót leszereltek, megpróbálták egyetlen nap alatt kivágni az összes veszélyesnek ítélt, kiszáradt fatörzset.

Bár az utcák estére nagyjából kiürültek, az óránként 70 kilométeres sebességet elérő széllökések fákat döntöttek ki,

ezek egyike pedig olyan súlyos fejsérülést okozott egy járókelőnek, hogy a helyszínen életét vesztette.

A tűzoltókat 12 kidőlt fához riasztották Bukarestben, hat esetben a leszakadt ágak autókat is megrongáltak, leszakították az elektromos vezetékeket. A zivatar idején három Bukarestbe tartó repülőgép Konstancán, illetve Várnában szállt le, és később hozta utasait a román fővárosba.

Vaslui megyében egy szabadban tartózkodó juhász és egy szőlősben dolgozó gazda lett villámcsapás áldozata.

A megyén végigsöprő vihar nyomán 1600 háztartás maradt villanyáram nélkül. Az olténiai Tîrgu Carbunești-en három pléhből készült háztetőt szakított le a szél, ezek egyike egy szomszédos panelház egyik szobájába repült, de nem sebesített meg senkit. A településen több autót is megrongáltak a lehullott ágak és cserepek.

A közeli Zsílvásárhely (Tîrgu Jiu) utcáin felgyűlt a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék, amiatt a hatóságok megszólaltatták a szirénákat,

így próbálva elkerülni azt, hogy - a vasárnapi temesvári esethez hasonlóan - utólag azzal vádolják őket, hogy nem figyelmeztették a veszélyre a lakosságot.

Hatósági beavatkozás a Zsíl-völgyi városban Fotó: igj.ro

Az erdélyi megyéket is érintő zivatarhullám sok helyen jégesőt hozott. A fővárost Brassóval összekötő DN1-es jelzésű, nagy forgalmú országúton, Alsótömösnél (Timișul de Jos) az út egyik felét teljesen elzáró, kidőlt fa akadályozta egy ideig a közlekedést.

A tengerparti megyék kivételével Románia egész területén sárga viharriasztás van érvényben csütörtök estig,

néhány Bukaresttől északra fekvő megyére pedig narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Itt a csapadék mennyisége elérheti az ötven litert négyzetméterenként, a széllökések pedig az óránként 70 kilométeres sebességet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat