Tűzvész egy bukaresti klubban, 27 ember meghalt

Hírösszefoglaló 2015. október 31., 09:15 utolsó módosítás: 2015. október 31., 09:38

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, több mint száz megsérült – adta hírül a tragédia helyszínén Gabriel Oprea román belügyminiszter, nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes. Szombat reggel Raed Arafat helyettes államtitkár közölte, 184-en sérültek meg, közülük többen súlyosan, így az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. A mentőautók 88 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeit tíz kórház között osztották szét – számolt be az MTI.

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a főváros központjában, a Tabacarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt: egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást.

Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni. „Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben” – mondta az egyik túlélő. A péntek éjjel 11 óra előtt keletkezett tűz okának vizsgálatát már megkezdték.

Az áldozatok alig egyharmadát tudták azonosítani

A román kormány szombaton reggel rendkívüli ülést tartott a katasztrófa okán. Raed Arafat helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója még ezt megelőzően, a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány. Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést.

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

Raed Arafat szombat reggel, a kormány válságstábjának ülése után elmondta, a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani a román hatóságok. A belvárosi szórakozóhelyen kiütött tűz 27 ember halálát okozta, közülük 17-nek a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani.

A tűzvész nyomán a mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen. Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető. Arafat szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok sérült súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjai megégtek, nem tud önállóan lélegezni.

A helyettes államtitkár szerint az első mentő 11 perccel az első segélyhívás után ért a helyszínre, ahol azonnal vörös riasztást adtak ki, amely a sok áldozattal járó tragédiák esetén alkalmaznak, és nagy számú mentő bevetését feltételezi.

Nicolae Bănicioiu: jól vizsgáztak a hatóságok

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter szombat reggel közölte, délben rendkívüli kormányülést tartanak, amelyen arról is dönthetnek, hogy háromnapos nemzeti gyászt rendeljenek el az országban.

A miniszter elmondta: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott, minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztető gépeket hoztak más egészségügyi intézetekből. A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket.

A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Johannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat