HIRDETÉS

Tăriceanu az Európai Bizottságot okolja a DNA és a titkosszolgálat „visszaéléseinek” tolerálásáért

MTI 2018. június 15., 21:39 utolsó módosítás: 2018. június 15., 21:41

Az Európai Bizottságot részrehajlással és elfogultsággal vádolta meg pénteken Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki szerint Brüsszel elfogadta, hogy kizárólag a korrupcióellenes ügyészség és a titkosszolgálat „titokzatos” együttműködése nyomán kapjon „torz tájékoztatást” a román igazságszolgáltatás helyzetéről.

Tăriceanu – aki 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt, jelenleg a szociáldemokraták kisebbik koalíciós partnerének, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) az elnöke – az európai szenátusok egyesületének bukaresti tanácskozásán mondott beszédében bírálta a brüsszeli végrehajtó testületet. Mint mondta, az indokolatlanul sok lehallgatás, valamint a korrupcióellenes ügyészség és a román belföldi hírszerzés alkotmányellenes együttműködése eltérítették a romániai korrupcióellenes küzdelmet.

A politikus úgy vélte, az Európai Bizottság – amely 2007 óta figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját – szinte kizárólag az erőszakszervek információi és bizonyos médiumokban, valamint nyomásgyakorló érdekcsoportok körében kirajzolt torz kép alapján készítette el az éves jelentését Romániáról.

HIRDETÉS

Tăriceanu hangsúlyozta: még mindig várják az Európai Bizottság részéről, hogy állást foglaljon azokról a kényelmetlen igazságokról, amelyek felszínre kerültek az elmúlt időszakban, és magyarázza meg Brüsszel, miért mellőzte rendszeresen a figyelmeztetéseket a DNA és a hírszerzés által elkövetett súlyos visszaélésekről. Szerinte az EU-csatlakozás után Romániában ahhoz hasonló elnyomó rendszert hoztak létre, mint az 1950-es években, és ennek a „sztálini gyökerekkel rendelkező elnyomó rendszernek” a léte ma már megcáfolhatatlan, amit szerinte igazolnak a jogtalan letartóztatások, a megbilincselt gyanúsítottak megsétáltatása a televízió kamerái előtt, valamint az előzetes nyomozati eljárásban levő ügyekről szóló információk kiszivárogtatása.

Tăriceanu szerint az ártatlanság vélelmét eltörölték Romániában, a bírákra pedig folyamatosan nyomást gyakorolnak, hogy olyan ítéleteket hozzanak, amelyeket a korrupcióellenes ügyészség a titkosszolgálat parancsára kért. Rámutatott: az ügyészség és a hírszerzés alkotta rendszer azt hitte sokáig, hogy legyőzhetetlen, hiszen az Európai Bizottság támogatását is élvezte.

Ludovic Orban, a legfőbb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke élesen bírálta Tăriceanut, aki – mint mondta – súlyos károkat okozott Romániának az európai intézmények bírálásával. Orban szerint a szenátus elnöke nyíltan Európa-ellenes projektet támogat és Románia európai érdekeivel ellentétes csoportosulás szócsövévé vált. Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát (USR) ellenzéki párt elnöke szerint a házelnök „az illiberalizmus terjesztésében Orbán Viktor testvérévé vált”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS