HIRDETÉS

Ötnapos pünkösdi vakációjuk lesz a közalkalmazottaknak

MTI 2017. május 18., 18:33

Ötnapos vakációt kapnak június első napjaiban a romániai közalkalmazottak, miután a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze a – tavaly ősszel munkaszüneti nappá nyilvánított – gyermeknapot a pünkösdi ünnepnapokkal.

A Grindeanu-kabinet csütörtöki ülésén döntött arról, hogy június 2. (péntek) a közszférában pihenőnap lesz, amelyet június 10-én, szombaton vagy június 16-ig túlórázással kell ledolgozni. A kormányhatározat nem érvényes a folyamatos üzemben működő szolgáltatásokat biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek június 2-ra kitűzött tárgyalásuk van.

A román parlament a tavalyi választásokat megelőző időszakban emelte az addigi 12-ről 14-re a hivatalos munkaszüneti napok számát, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják.

HIRDETÉS

A törvényhozók ekkor szavazták meg, hogy január 24., a román fejedelemségek (Moldva és Havasalföld) 1859-es egyesülésének ünnepe, illetve június 1., a nemzetközi gyermeknap is munkaszüneti nap legyen Romániában.

A 2012-es választási évben nyilvánították hivatalos ünnepnappá november 30-át, Szent András ünnepét, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol névnapját: a román ortodox egyház ezen a napon ünnepli azt, hogy a román nép „már kétezer éve” felvette a kereszténységet.

A román munkatörvény szerint munkaszüneti nap továbbá január 1-je és 2-a, húsvét első és másodnapja, május 1-je, pünkösd első és másodnapja, augusztus 15-e (Nagyboldogasszony), december 1-jet (Románia hivatalos nemzeti ünnepe), valamint karácsony első és másodnapja.
Idén a román ortodox egyház a nyugati kereszténységgel egyszerre, június 4–5-én ünnepli a pünkösdöt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS