Nem vizsgálja a román parlament a magyarországi gázexport tervét

MTI 2018. március 04., 16:25

Nem támogatta a másik két román ellenzéki párt a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ama kezdeményezését, hogy parlamenti különbizottság vizsgálja ki a fekete-tengeri gáz magyarországi exportjának tervét – tudatta vasárnap Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke.

Eugen Tomac Fotó: Facebook

A Traian Băsescu volt államfő vezette PMP szerint tisztázni kellene, hogyan rendezte meg a Transgaz, a romániai gázhálózatot üzemeltető állami vállalat a még épülő román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását a 2022-2037 közötti időszakra.

Tomac vasárnap kiadott közleményében azt állította: a PMP meglepődve tapasztalta, hogy sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta azon javaslatát, hogy parlamenti különbizottság vizsgálja ki azokat az „érdek-összefonódásokat, amelyek révén Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke román gázt juttatna Orbán Viktornak".

A PMP ügyvezető elnöke szerint az ügylet átláthatatlansága miatt könnyen lehet arra következtetni: Dragnea a kormányának nyújtandó RMDSZ-támogatás fejében ígért gázt a magyar miniszterelnöknek.

„Jó lett volna megtudni, hogy mentünk bele egy olyan projektbe, amelynek értelmében a fekete-tengeri gáz Ausztria helyett már csak Magyarországig jusson el. Ki és hogyan döntött úgy titokban, hogy a fekete-tengeri gáztartalékokat tartsuk fenn Magyarország javára?” – idézték a román hírügynökségek a PMP ügyvezető elnökének közleményét.

A román ellenzéki médiumok és a jobbközép ellenzéki pártok magyarellenes előítéletekre alapozva támadják a szociálliberális kormánykoalíciót, amióta kiderült, hogy magyar cégek nyerték meg az Arad és Szeged között hamarosan elkészülő román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 5-i bukaresti tárgyalásait követően bejelentette: történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában a magyar-román együttműködés, mivel Románia vállalta: 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat