Nem részesül ugyanolyan ellátásban a romániai beteg, mint a nyugati

Krónika 2017. október 20., 11:36

Romániában a páciensek nem részesülnek ugyanolyan kezelésben, mint a fejlettebb európai országok betegei – nyilatkozta Florian Bodog egészségügyi miniszter.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A tárcavezető egy csütörtöki rendezvényen elismerte, a romániai betegek nem ugyanolyan típusú kezelésekben részesülünk, mint a fejlettebb európai országok páciensei.

„Azért nem, mert egyrészt Romániában nincsenek bejegyezve, mert Románia nem vonzó bizonyos termékek számára, másrészt ami be is van jegyezve, az párhuzamos exporttal elhagyja az országot. Ugyanakkor az egészségügyi infrastruktúra is elavult, hiába vannak nagyon jól felkészült egészségügyi szakembereink, ez nem kárpótolja azt, hogy így néznek ki a kórházak, ahogy” –  magyarázta Bodog az Egyetemi Sürgősségi Kórházban tartott beszélgetésen.

A szaktárca vezetője elmondta, a hatóságok európai uniós alapok felhasználásával javítanának a helyzeten, például a tervezett nyolc regionális kórház közül az első hármat európai alapokból fogják megépíteni.

„Tudjuk, hogy nagyon nehéz betegségeket kezelni, nagyon sok pénzbe kerülnek, szerintem sokkal jobb, ha sikerül megelőzni, vagy korai stádiumban felismerni ezeket a betegségeket, és ezt szűrés által lehet elérni. A kormányprogramban felvállalt szűrésekre is európai támogatásokat fogunk lehívni” – idézte az Agerpres hírügynökség Bodogot.

Marius Nica európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, európai alapok nélkül nem lehet kiegyenlíteni az egészségügyi rendszerben tapasztalt különbségeket. A 2014-2020-as finanszírozási periódusban szinte megháromszorozódott az egészségügyi rendszer fejlesztésére szánt összeg, körülbelül 700 millió euró áll Románia rendelkezésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat