Megvont bizalom: Klaus Johannis államfő lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt

Hírösszefoglaló 2018. április 27., 11:29 utolsó módosítás: 2018. április 27., 22:21

Klaus Johannis államfő pénteken bejelentette: megvonja bizalmát Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartja őt tisztsége ellátására és lemondásra szólítja fel.

Archív Fotó: Presidency.ro

Az elnök szerint a kormányfő megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

{K3}

Az államfő emlékeztetett: felajánlotta, hogy közvetít a nemzeti bank és a – jegybankot az infláció megugrásáért felelőssé tevő – kormány között, ennek érdekében pedig pénteken az elnöki hivatalba várta a kormányfőt. Johannis nem részletezte, miért nem került már sor a találkozóra, csak azt hangsúlyozta: aggasztja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai befolyása alá akarja vonni a jegybankot, és azt is nehezményezte, hogy Dăncilă az elnöki figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó egyeztetni az infláció ügyében a jegybankkal.

Johannis azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bukaresti kormány múlt héten egy külpolitikai témájú titkos memorandumot fogadott el (Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezése ügyében) anélkül, hogy arról az államfővel egyeztetett volna, holott az alkotmány szerint a külpolitika irányítása az elnökre tartozik, a kérdést pedig a kormány is kényesnek tekintette, máskülönben nem titkosította volna az ügyben elfogadott memorandumot. Az államfő szerint az alig három hónapja tisztségben lévő Dăncilă alkalmatlansága sérülékennyé tette Románia kormányát, ezért távoznia kell tisztségéből.

A román alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le, az elnöknek semmilyen eszköze nincs ennek kikényszerítésére.

Amennyiben a miniszterelnök nem mond le, csak a parlament vonhatja meg tőle a bizalmat, és kényszerítheti távozásra. Ilyen értelemben az „elnöki bizalom” megvonásának nincsenek közvetlen jogi következményei, a jobboldali elnök kijelentése inkább a balliberális kormánytöbbséghez intézett nyílt politikai „hadüzenetként” értelmezhető.

Tăriceanu: kizárólag a parlament dönthet

A parlament szavaz bizalmat a kormánynak, így csak a parlament vonhatja meg tőle azt – reagált Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök Klaus Johannis pénteki nyilatkozatára, amelyben közölte, hogy megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől, és lemondásra szólította fel Viorica Dăncilát. A felsőház elnöke az Agerpres szerint hangsúlyozta, a kormány politikai támogatásával kapcsolatban kizárólag a parlament hivatott dönteni, a törvényhozás tartja ellenőrzés alatt a kabinetet, szavaz bizalmat neki, illetve vonhatja meg tőle a bizalamat. „Az elnöknek mindehhez semmi köze sincs” – fogalmazott Tăriceanu.
A Liberálisok és Demokraták Szövetégének elnöke szerint Johannis nincs tisztában hatáskörével, amiről – állítja – egy csütörtök esti nyilatkozatában is bizonyságot tett az elnök. „Fel szeretném hívni az államfő figyelmét, hogy a miniszterelnöknek soha nincs szüksége megbízatásra ahhoz, hogy külföldi látogatásra menjen. Viorica Dăncilă a kormány és – nyilvánvalóan – Románia nevében is tárgyal, nem az elnök az egyetlen, aki az ország nevében beszélhet” – hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu, utalva Johannis egy nappal korábbi nyilatkozatára, amelyben közölte, a miniszterelnök megbízatás nélkül utazott Izraelbe, így csak a kormány, nem Románia nevében tárgyalt az ottani vezetőkkel.
Tăriceanu rámutatott: az államfő felszólíthatja a miniszterelnököt lemondásra, erre irányuló kérése azonban csak annyit nyom a latban, mint az ország bármely más állampolgáráé. A szenátusi elnök ugyanakkor hangsúlyozta, Viorica Dăncilă komoly munkát folytató, felelős miniszterelnök, aki mindig megfontolt döntéseket hoz. „Én teljesen mértékben bízom benne, élvezi a támogatásomat” – tette hozzá Tăriceanu.

Bár a 2016-os parlamenti választások óta eltelt másfél évben Románia már három kormányfőcserén ment keresztül, valamennyi esetben a kormánytöbbséget alkotó PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció döntött a személycseréről, és nem a jobbközép ellenzék bizalmatlansági indítványai vezettek miniszterelnök-cseréhez.

A PSD vezetőinek első nyilatkozatai szerint Romániában nincs kormányválság, mindössze a jobboldali államfő kezdte meg másfél évvel korábban a választási kampányát.

A jobbközép ellenzék már az elnöki bejelentés előtt is jelezte: a tavaszi ülésszakban újabb bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni a parlamentben. Ez azonban csak akkor vezethet a kormány megbuktatásához, ha valami megbontaná a PSD-ALDE koalíció egységét. 

Raluca Turcan: Viorica Dăncilának sürgősen le kell mondania

Nem tud eleget tenni a tisztségével járó felelősségeknek Viorica Dăncilă kormányfő, ezért le kell mondania – jelentette ki az Agerpres szerint Raluca Turcan képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke. Turcan úgy vélekedett: minden, a Viorica Dăncilă miniszterelnöki rátermettségével kapcsolatos kétség beigazolódott, és a kormányfő – vagy tudatlanságból, vagy a Liviu Dragnea iránti engedelmességből – több ízben is áthágta az alkotmány által megszabott normákat.

Súlyos gazdasági tévedésekbe esni, kitámadni a Román Nemzeti Bankot, visszautasítani az államfő közvetítő szándékát – ez alkotmányellenes.

Az alkotmány szabta kereteken kívüli külpolitikai lépéseket tenni, ez már olyan magatartás, amely a bűncselekmények fajtájához tartozik, indigó másolata annak a viselkedésnek, amelyet Liviu Dragnea honosított meg” – mondta a liberális párti képviselő. 

Turcan felhívta a figyelmet, hogy külpolitikai kérdésekben nem „az elítéltek” döntenek, hanem Románia elnöke. „Szintén Románia államelnöke garantálja, hogy Románia betartja európai vállalásait, amelyeket viszont Viorica Dăncilă és Liviu Dragnea megsértett” – tette hozzá a PNL első alelnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat