Kelemen Hunor: az ember akkor ünnepel, amikor kedve tartja

Krónika 2017. november 16., 10:34 utolsó módosítás: 2017. november 16., 10:42

A szólásszabadság korlátozására figyelmeztető rossz üzenetnek tartja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hogy egy állásfoglalása miatt meg akarják fosztani román állami kitüntetésétől.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A politikus állásfoglalását azt követően tette közzé a szövetség hírlevele csütörtökön, hogy előző nap kiderült: a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak ítélte őt kitüntetésének viselésére és annak visszavonását kérte Klaus Johannis államfőtől. Bár az RMDSZ-tájékoztató szerint a becsületbíróság megvonta tőle az érdemrendet, a valóság az, hogy a testület csupán javaslatot tett erre, a végleges döntést pedig az államelnök hozza meg.

„Nekünk akkor is bátran kell elmondani a véleményünket, ha már minden állami kitüntetést megvontak tőlünk. Nekünk, magyar embereknek csak az lehet a célunk, hogy ezután is szabadon vállaljuk gondolatainkat, közösen gondolkodjunk azokkal a román emberekkel, akik nyitottak a párbeszédre” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Bár a bizottság arra hivatkozik döntésében, hogy a szövetség elnökének kijelentései nem tartották tiszteletben a többség nemzeti ünnepét, a politikus a Szabadságnak interjúban világosan fogalmaz: annak ellenére, hogy a magyar embereknek nincs okuk a centenárium megünneplésére, tiszteletben tartják december elsejét.

„A demokrácia alapvető ismérvei közé tartozik például az is, hogy az ember akkor ünnepel, amikor kedve tartja, hogy kimondhatja azt, amit gondol. Az érdemrend visszavonásával azt is üzenik, hogy Romániában ma korlátozzák a szólásszabadságot” – idézte az RMDSZ elnökét az alakulat hírlevele.

Johannis kezében Kelemen Hunor állami kitüntetésének sorsa
Megfosztaná Kelemen Hunort a Románia csillaga kitüntetéstől az érdemrend becsületbírósága a december elsejei román nemzeti ünneppel kapcsolatos kijelentése miatt. A testület szerdán hozta meg döntését.

A szövetségi elnök a sors iróniájának nevezte ugyanakkor, hogy a kitüntetést, amelyet 2000-ben a román–magyar kulturális együttélés előmozdításáért adományoztak neki, 2017-ben egy olyan interjúért vonják vissza, amellyel párbeszédet és vitát akart kezdeményezni a román–magyar békés együttélés új alapokra helyezéséért. „Nekünk az egyre erősödő magyarellenes hangulatban, most és 2018-ban is őszintén kell beszélnünk arról, hogy kik vagyunk, és mit akarunk mi, 21. századi magyar emberek. Ezt sosem a sértés szándékával tettük, ezután sem fogjuk” – tette hozzá Kelemen Hunor, aki mind a mai napig egyetért a Szabadság napilapban megjelent interjú minden szavával. „Ha valami változik, szólok” – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat