DNA

Bűnvádi eljárást indítanak a hivatali visszaéléssel gyanúsított Sevil Shhaideh ellen

Hírösszefoglaló 2018. április 25., 22:41

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei elrendelték a jogi besorolás megváltoztatását és bűnvádi eljárást indítanak Sevil Shhaideh volt kormányfőhelyettes ellen a Belina-ügyben.

Fotó: Gov.ro

Shhaideh a feltételezett bűncselekmények elkövetésének idején államtitkár volt a regionális fejlesztési minisztériumban – írja az Agerpres.

A DNA szerdán küldött közleménye értelmében Sevil Shhaideh ellen hivatali visszaélés elkövetése miatt folyik eljárás ebben az ügyben.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint Sevil Shhaideh, aki a DNA által feltételezett tettek elkövetésekor a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára volt, hivatali visszaélést követett el, amikor – a vádhatóság szerint – törvénytelen módon átutalták a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman Megyei Tanácsnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.

A vádhatóság szerint „közalkalmazottak közreműködésével, 2013-ban a Belina-sziget 278,78 hektáros és a folyam Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon ment át az állam tulajdonából  Teleorman megye tulajdonába és a Teleorman Megyei Tanács adminisztrálásába, majd ezt, néhány nap múlva, ugyancsak törvénytelen módon, bérbe adták egy magáncégnek”.

Ugyanazon forrás szerint a tulajdoncserénél több rendben áthágták fontos törvények, köztük az alkotmány előírásait.

A vádhatóság szerint több minisztérium és állami intézmény több vezető beosztásban dolgozó munkatársa egy magáncég érdekének rendelte alá tevékenységét. „A Belina-sziget és a Pavel-ág az állam köztulajdonát képezte, ezért ennek tulajdonjogát csak törvénnyel lehetett volna megváltoztatni, kormányrendelettel nem” – fogalmaz a DNA.

„A kormány 2013. november 6-i ülésén elfogadták a 2013/858-as határozatot, amely megváltoztatta a Belina-sziget és a Pavel-ág hivatalos besorolását abban az értelemben, hogy papíron törölték, hogy ezek a Duna gyűjtőmedencéjéhez tartoznak, és így azt a látszatot keltették, hogy ahhoz, hogy a tulajdonjogot a Teleorman Megyei Tanácsra ruházzák át, nem szükséges törvény, elégséges egy kormányrendelet. A normatív jellegű kormányrendeletet, az előírások megszegésével, az igazságügyi és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül fogadták el” – írja a DNA.

A kormányhatározatot úgy fogadhatta el a kabinet, hogy Sevil Shhaideh gyanúsított, a tettek elkövetése idején a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára, aláírásával kezeskedett a tervezet indoklásáért és tartalmáért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat