Bűnvádi eljárás indul egy volt tévés bemondó ellen is a forradalomügyben

Balogh Levente 2018. április 18., 16:20 utolsó módosítás: 2018. április 18., 16:37

Teodor Brateş, a Román televízió híradójának egykori főszerkesztő-helyettese ellen is bűnvádi eljárást indított szerdán a legfőbb ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt az 1989-es forradalom ügyében.

Fotó: TVR

Brateşt szerdán idézték be az ügyészségre, hogy ismertessék vele a vádakat. Az ügyészek szerint Brateş, aki a forradalom idején hírbemondóként, illetve műsorvezetőként tevékenykedett,

a diverziókeltést szolgáló álhírek terjesztésének legfőbb eszköze volt, ezzel pedig hozzájárult a terroristákkal kapcsolatos pszichózis elterjedéséhez, amely az ország egész lakosságán eluralkodott, katonákon és civileken egyaránt.

„A televízióban katonai és polgári célpontok elleni terrortámadásokról beszélt, mérgezett vízről, aláaknázott épületekről, az úgynevezett terroristák által elkövetett különböző rémtettekről, helikopteres támadásokról, légideszantos akciókról, útban levő páncélosokról. Az álhírek ismétlése óriási mértékben felerősítette a terroristákkal kapcsolatos pszichózist, így a számos haláleset, sérülés és rongálás legfőbb kiváltó okává vált a forradalom idején” – mutat rá a legfőbb ügyészség.

Mint arról beszámoltunk, egy nappal korábban Ion Iliescu volt államfő ellen is bűnvádi eljárást indítottak az ügyben. A legfőbb ügyészség szerint Iliescu olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike egyértelműen diverziós jellegű volt. A vizsgált időszakot egyúttal az 1989. december 27. és 31. közötti eseményekre is kiterjesztették. Ion Iliescunak azt róják fel többek között, hogy a legfőbb vezetőként megakadályozhatta volna a diverziókeltést, de nem tette meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat