Átvilágítják a legfőbb ügyészséget

Balogh Levente 2017. szeptember 04., 16:30

Miközben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) igazságügyi felügyelete hétfőn Tudorel Toader igazságügy-miniszter felkérésére elkezdte a legfőbb ügyészség átvilágítását, Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete találkozót kezdeményezett a tárcavezetővel az igazságügyi törvények tervezett módosítása miatt.

Fotó: Pixabay.com

Alin Alexandru, a felügyelet szóvivője közölte: az átvilágítás szeptember 29-éig tart, és összesen nyolc ellenőr vesz benne részt. Ez idő alatt a legfőbb ügyészség 2016-os, illetve a 2017-es év első felében kifejtett tevékenységét veszik górcső alá, különös tekintettel a menedzsment hatékonyságára, illetve az ügyek elosztására.

A felügyelet – ugyancsak a miniszter felkérésére – az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) is hasonló vizsgálatot folytatott. Ennek kapcsán hétfőn kiderült, hogy

a vizsgálatot vezető ügyésznő panaszt tett a CSM-nél, mivel szerinte a felügyelet vezetői megpróbáltak nyomást gyakorolni

annak érdekében, hogy a vizsgálat eredménye egy bizonyos irányba mutasson, és a vizsgálat során konkrét ügyek kapcsán is kérdezősködtek, nem csupán általános kérdésekről érdeklődtek.

A vizsgálatokat azt követően rendelték el, hogy fölmerült: egyes ügyészek a hírszerzéssel együttműködve, politikai alapon indítottak eljárásokat politikusok és üzletemberek ellen.

Eközben kiderült: Hans Klemm Bukarestbe akkreditált amerikai nagykövet találkozót kért Tudorel Toader igazságügy-minisztertől. A megbeszélésre várhatóan kedden reggel kerül sor. A találkozót Klemm azért kezdeményezte, mert az amerikai nagykövetség múlt héten közleményt adott ki, ebben

aggodalmának adott hangot a készülő igazságügyi módosítások kapcsán,

amelyek többek között kihagynák az államfőt a főügyészek kinevezésének folyamatából, illetve az igazságügyi felügyeletet a CSM-ből az igazságügyi tárca hatáskörébe rendelnék.

A közleményre reagálva Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette: őt meg az aggasztja, hogy miközben egyes nagykövetek meg akarják tiltani a parlamenti képviselőknek, hogy az igazságügyi törvények módosításáról tárgyaljanak,

hazájukbeli cégek érdekében lobbiznak a minisztériumokban, amit akár korrupcióként is lehet értékelni.

Az Egyesült Államok nagykövetsége egyébként rendszeresen aggodalmának adott hangot, amikor a balliberális kormány az igazságügyi törvények módosításával próbálkozott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat