Amnesztia kormányrendelettel? Johannis elnök megbeszélésre hívta a kormányfőt

Krónika 2018. július 17., 13:48

Szerdára megbeszélésre hívta a Cotroceni-palotába Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt – jelentette be az államelnöki hivatal. A meghívás hátterében a kormánynak az a feltételezett szándéka állhat, hogy határozatot bocsát ki az amnesztiáról.

Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannis legutóbb májusban kérette a Cotroceni-palotába a kormányfőt, akkor külpolitikai témák szerepeltek a megbeszélések napirendjén, köztük Románia izraeli nagykövetségének esetleges elköltöztetése. Viorica Dăncilă akkor elfogadta az államfő meghívását.

Johannis mostani lépése azzal állhat összefüggésben, hogy bukaresti sajtóértesülések szerint a kormány arra készül, hogy sürgősségi rendeletet bocsásson ki az amnesztiáról.

A román ellenzéki pártok által felkapott feltételezést időközben a balliberális koalíció több vezetője – köztük Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – is cáfolta, mindazonáltal indokoltnak nevezve egy ilyen lépést. Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke közölte, nem tárgyaltak a koalíció ülésén Dragneával az amnesztiáról és a közkegyelemről, hozzátette ugyanakkor: felmerülhet egy ilyen intézkedésnek az időszerűsége.

A szenátus elnöke a közszolgálati televízióban hétfőn este cáfolta, hogy tárgyalt volna a PSD elnökével az amnesztiával és a közkegyelemmel kapcsolatos esetleges sürgősségi kormányrendeletről, és azt is leellenőrizte, hogy a kormány keddi ülésének napirendjén sem szerepel ez a téma. A politikus kijelentette: „nem akarja megkerülni” a problémát.

„Szerintem felmerülhet egy esetleges amnesztia és közkegyelem, ám akkor azonnal személyesítik a kérdést, és ne kerülgessük a problémát, azt mondják, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke lenne ennek első haszonélvezője. Nem tudnánk kicsit félretenni, nem kizárni, de félretenni ezt a személyes ügyet, hogy lássunk egy másik aspektust? Még mindig létezik 62 vagy 63 különböző titkos protokollum a titkosszolgálatok és az igazságügyi intézmények között. Három titkosságát feloldották a 65-ből, a többiekről nem tudunk semmit” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu. Hozzátette: létezik az alkotmánybíróságnak egy döntése, amely a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által az ügyészség kérésére készített telefonlehallgatások törvénytelen voltára vonatkozik.

„Mit lehet tenni akkor, ha megállapítást nyer, hogy több ezer embert valószínűleg igazságtalanul, a procedúrák betartása nélkül ítéltek el? Mi a megoldás? A megoldás valamiféle közkegyelem lehet. Természetesen nem Liviu Dragneáról beszélek, hanem azokról, akiket igazságtalan körülmények között meghurcoltak” – idézte az Agerpres hírügynökség Călin Popescu-Tăriceanut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat