Akadozik a közlekedés a márciusi tél miatt Romániában

Hírösszefoglaló 2018. március 19., 12:04 utolsó módosítás: 2018. március 19., 13:30

Több órát késnek egyes vonatok és repülőjáratok, a csúszós országutakon pedig akadozik a közlekedés Romániában hétfőn is a téliesre fordult időjárás – havazás, ónos eső és erős szél – miatt.

Fotó: Pál Árpád

Főleg a Bukarest és a Fekete-tenger partvidéke, illetve a főváros és Moldva között közlekedő vonatok halmoztak fel késéseket, több Bukarest–Konstanca-járatot pedig törölt is a román állami vasúttársaság (CFR).

Ez alkalommal nem a hóátfúvás vagy a váltók elfagyása, hanem főleg a felső vezetékek jegesedéséhez vezető ónos eső okozott fennakadásokat.

A CFR – ahol lehetett – dízel meghajtásúakra cserélte a villanymozdonyokat, de erre nem mindenütt volt lehetőség, és a csere is jelentős késéseket okozott – számolt be az MTI.

Ugyancsak a jegesedés, illetve a jegesedésgátlók igénybevételére fordított többletidő okoz késéseket a bukaresti nemzetközi repülőtéren, ahol a Lufthansa frankfurti vagy a Tarom prágai járata több mint egyórás késéssel indult hétfőn.

Vasárnap éjszaka a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópálya egy több mint száz kilométeres szakaszát zárva tartották az ónos eső miatt előállt fokozott balesetveszély miatt. Hétfő reggel már egyetlen főútvonal sem volt lezárva, de az ország déli felén az országutak továbbra is csúszósak, és sokhelyütt csak lépésben lehet haladni.

Bár alig néhány centiméternyi a hóréteg vastagsága, az erős szél, a fagypont alatti hőmérséklet és a folyamatos havazás miatt a bukaresti utcák havasak, jegesek, hókásásak maradtak, hétfő délelőttig csak a forgalmasabb főutakról sikerült eltakarítani a havat. A mentősök hétfőre virradó éjszaka 29 hajléktalant vittek be az utcákról a melegedőhelyekre, 33 embert pedig ficammal vagy töréssel szállítottak kórházba.

Az ország déli megyéire és a fővárosra sárga (elsőfokú), a Fekete-tenger partján található Konstanca megyére pedig narancssárga (másodfokú) jegesedésriasztást adott ki hétfő délután 2 óráig a meteorológiai szolgálat. Az úttesten kialakuló jégréteg mellett a vezetékekre és faágakra ráfagyott csapadék is balesetveszélyes, mert leszakíthatja a vezetékeket, letörheti az ágakat.

Árvízveszély bánsági, partiumi és erdélyi folyóvizeken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékos, szeles időjárásra figyelmeztet, az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet pedig narancssárga jelzésű árvízriasztást adott ki az ország több régiójára – közölte az Agerpres. Hétfőn vegyes csapadékra és szélre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ANM a Bánságra és Dobrudzsára. A meteorológusok szerint Dobrudzsában enyhe ónos eső, valamint talajmenti jégképződés valószínű. Hétfőn délutánig Krassó-Szörény megyében, főleg az 1800 méternél magasabb hegyekben felerősödik a légmozgás, a szél sebessége elérheti a 70-80 kilométeres óránkénti sebességet. 

Narancssárga jelzésű árvízveszély van a Kraszna folyón, sárga jelzésű árvízveszély pedig Konstanca megye vízgyűjtő medencéiben. A Kraszna alsó folyásán, Szatmár megyében kedden 16 óráig lesz érvényben a másodfokú árvízriasztás. Szintén kedden 16 óráig áradásra vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés lesz a Túr (Máramaros megye), a Berettyó (Bihar megye), a Néra (Krassó-Szörény megye), valamint az Olt folyón (Brassó, Szeben, Vâlcea és Olt megye). Ugyanebben az időszakban Konstanca megye folyóvizeinek mentén is sárga jelzésű árvízriasztás van érvényben.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat