A román kormánykoalíció továbbra sem mondott le Klaus Johannis felfüggesztéséről

Krónika 2018. július 09., 18:56

A Szociáldemokrata Párton (PSD) és a koalíción belül is folytatódnak a tárgyalások Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztéséről – nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea szerint az államfő „régóta” nem tartja be az alkotmány előírásait Fotó: PSD

A szociáldemokrata pártelnök állítása szerint telefonon értesült az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztéséről. Dragnea rámutatott, nem csak ennek a döntésnek a halogatása indokolná az elnök felfüggesztésének kezdeményezését, hanem „alkotmánysértéseinek összessége”.

„Hogy csak egy példát említsek: szokássá vált nála, hogy akadályoz és késleltet a parlament által hozott valamennyi törvényt és a kormány szinte minden kezdeményezését. A párton belül folytatjuk a tárgyalásokat a felfüggesztésről, és a koalícióban is egyeztetünk a témáról” – fogalmazott a PSD-elnök, hangsúlyozva, hogy „ez egy nagyon komoly kezdeményezés".

Dragnea szerint Klaus Johannis „régóta” nem tartja be az alkotmányt, nem képes a „pártok fölött álló elnök” lenni, nem közvetít az államhatalmak között.

Az Agerpres hírügynökség által idézett PSD-elnök ama meggyőződésének is hangot adott, hogy ha a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztése „őszinte lépés” lenne Johannis részéről, nem halogatta volna harminc napig az erről szóló rendelet aláírását. Dragnea szerint különféle „személyes számítások, nyomásgyakorlások” késztették az elnököt arra, hogy végül mégis eleget tegyen az alkotmánybíróság döntésének. „Mivel nem akkor tette ezt meg, amikor meg kellett volna, azt jelenti, hogy valami történt közben” – nyilatkozta a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat