HIRDETÉS

Sabaté okos játékot vár a magyar csapattól a kézi-vb-n

Pál Gábor 2017. január 11., 17:44 utolsó módosítás: 2017. január 11., 17:46

A csoportból való továbbjutást várják el a magyar férfi kézilabda-válogatottól a franciaországi világbajnokságon. Az első ellenfél az Eb-győztes Németország lesz pénteken.

Fotó: Kovács Tamás MTI

Huszonnégy csapat részvételével kezdődik meg szerdán este a 25. férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen Magyarország pénteken mutatkozik be. Franciaország házigazdaként és címvédőként, a legtöbb aranyéremmel büszkélkedhető csapatként nyitja meg Brazília ellen a január 29-éig tartó tornát. A gallok ezúttal is favoritként pályáznak a trófea elhódítására, de valószínűleg az olimpiai bajnok Dánia és az Eb-győztes Németország is ott lesz a végelszámolásnál, ugyanakkor ide lehet sorolni még Horvátország, Lengyelország és Katar válogatottját is.

Jól sikerült felkészülés

Bár a végső győzelemre esélyes csapatok között nincs ott Magyarország, a legjobb 16 közé bejuthat. Miután a 2015-ös katari vb-re nem sikerült kvalifikálniuk, ezúttal nem szalasztották el a lehetőséget Nagy Lászlóék. Az európai selejtező egyenes kieséses szakaszában a szerbekkel csaptak össze a továbbjutásért, és előbb idegenben nyertek 26-25-re, majd házigazdákként 30-25-re verték déli szomszédaikat, így kijutottak a 24 csapatos világbajnokságra.

Jól sikerült a magyarok felkészülése a franciaországi megmérettetésre, hiszen megnyerték a hazai rendezésű Provident Karácsony Kupát: az elődöntőben Szlovákiát 35-26-os eredménnyel múlták felül, majd a fináléban 34-25-re győzték le Csehországot. Múlt héten a dánok meghívásának eleget téve részt vettek a négycsapatos Bygma Kupán. Itt az első meccsen 24-21-re kikaptak a házigazdáktól, de másnap 30-27-re verték Izlandot, majd Egyiptomot is két vállra fektették (32–26), így a második helyen végeztek.

Szerény magyar célok

Nem véletlen, hogy Javier Sabaté szövetségi kapitány és a magyar szövetség vezetősége is a csoportból való továbbjutást várja el a magyar válogatottól a franciaországi világbajnokságon. A spanyol szakember a szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, nem volt sok idő a felkészülésre, de jól összeállt a csapat, remek a hangulat, s a fiatalok és a rutinos játékosok kiváló egységet alkotnak.

A kapitány MTI által idézett szavai szerint a vb-n fontos, hogy okosan játsszon az együttes, meccsről meccsre haladjon előre, s jusson tovább a csoportból, aztán pedig „meglátjuk, mi lesz”. „Okosan kell játszanunk, hiszen nem csak egy meccs vár ránk. A csoportban öt találkozónk van, ami azt is jelenti, hogy nem kell idegeskedni egy vereségtől, de ünnepelni sem szabad, ha megnyerünk egy meccset” – hangsúlyozta Sabaté, hozzátéve, hogy a válogatottnak van önbizalma, és ő is bízik a játékosokban.

Marosi László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy olimpiai ciklusokban gondolkoznak, a fő cél pedig a 2020-as tokiói játékok, az ötkarikás részvétel, a világversenyek pedig fontosak, de a szövetség részállomásként tekint ezekre. „Elvárásként megfogalmazhatjuk a csoportkörből való továbbjutást a vb-n – mondta, megemlítve azt is, hogy a nyolcaddöntőben már akár a végső győzelemre esélyes csapatot, például a vb-ezüstérmes katari, illetve a svéd vagy az olimpiai bajnok dán válogatottat is kaphatja a csapat.

A jobbátlövő Nagy László a felkészülési mérkőzésekre is kitért, melyeket szerinte reálisan kell értékelni, de mindenképpen önbizalmat meríthet belőlük a gárda. „Van még min javítani, és fogunk is – mondta határozottan a csapatkapitány, aki társai nevében is jelezte, már nagyon várják a vb rajtját. A csapat rögtön az elején, pénteken és szombaton összecsap a kontinensbajnok, olimpiai bronzérmes németekkel, illetve az Eb-harmadik, „mumus” horvátokkal, akik ellen Nagy szerint „jó lenne meglepetést szerezni”. A magyar együttes pénteken Rouenban játssza első csoportmérkőzését. A vb-n a C csoportban sorrendben a német, a horvát, a chilei, a szaúd-arábiai és a fehérorosz válogatott lesz a magyarok ellenfele. A hatcsapatos csoportokból az első négy jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, az 5–6. helyezettek az Elnök Kupában folytatják a tornát.

Fő a tapasztalat

Sabaté tapasztalt játékosokra építette csapatát, a magyarok szövetségi kapitánya decemberben kezdte összeválogatni a kézilabdázókat. A 35 éves Nagy László a vb-n 200. alkalommal is magára öltheti a válogatott mezét. Nála csak egy idősebb játékos került be a csapatba, a 40 esztendős kapus, Fazekas Nándor. Mellettük ott lesz Iváncsik Gergő (35 éves), Harsányi Gergely (35), Császár Gábor (32), Mikler Roland (32), Gulyás Péter (32), Zubai Szabolcs (32) és Schuch Timuzsin (31). Az együttes átlagéletkorát a húszesztendős Juhász Ádám javítja legjobban. Ezúttal nem lesz ott a székelyudvarhelyi születésű Ilyés Ferenc, aki az őszi Eb-selejtező után kijelentette, nem bírja a világbajnoksággal járó terhelést, így nem tudja vállalni a franciaországi tornán való részvételt. Bodó Richárd játéka is kérdéses, mivel a Bygma Kupán meniszkuszproblémákkal küszködött.

A C csoport továbbjutói a D csoportból kapnak ellenfelet a nyolcaddöntőben (Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína). A mérkőzéseket a román televíziós társaságok közül a Dolce Sport közvetíti, a magyaroknál pedig a Sport 1. Utóbbin a magyar válogatott összes meccse megtekinthető, míg a Dolce Sport a németek, horvátok és fehéroroszok elleni találkozókat sugározza (továbbjutás esetén pedig az egyenes kieséses szakasz minden mérkőzését).

A világbajnokság csoportbeosztása

A csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia.
B csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola.
C csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia.
D csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Január 13., péntek, 18.45: Németország–Magyarország
Január 14., szombat, 21.45: Magyarország–Horvátország
Január 16., hétfő, 18.45: Magyarország–Chile
Január 18., szerda, 15.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 21.45: Fehéroroszország–Magyarország

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS