HIRDETÉS

Kezdődik az „odisszea” a Dakar-ralin

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2016. december 29., 19:59 utolsó módosítás: 2016. december 29., 22:32

A paraguayi Asunciónban búcsúztatja az óévet a 39. Dakar-rali mezőnye, soraiban két romániai motorossal: a szatmárnémeti Gyenes Emánuellel és a brassói Marcel Butuzával. Utóbbi az idei seregszemlét kihagyta, Mani ellenben pályafutása legjobb összetettbeli eredményét ünnepelhette meg, amikor tizenegyedikként célba ért.

 

Január másodikán immár hetedik alkalommal vág neki a világ legnehezebb, közel kéthetes, embert és gépet próbáló viadalának, azzal a céllal, hogy a több mint 9000 kilométer megtétele után még közelebb zárkózzon az abszolút esélyesnek számító gyári csapatok versenyzőihez.

Ide sorolható a címvédőként elrajtoló ausztrál Toby Price (KTM), aki mellől csapattársa, a szlovák Stefan Svitko és a Husqvarnával versenyző chilei Pablo Quintanilla sem hiányzik. Az élmenők listáját erősíti még a brit Sam Sunderland (KTM), a spanyol Joan Barreda Bort (Honda), a portugál Paulo Goncalves (Honda), a spanyol Ivan Cervantes (KTM) vagy az olasz Alessandro Botturi (Yamaha), akik tapasztalatukkal idén is kiélezett csatát ígérnek.

A 168 motoros között jövőre két pilóta képviseli Magyarországot: Dési László egy év szünet után tér vissza a Dakarhoz, míg Horváth Lajos pályafutása során először vág neki az „odisszeának”. Utóbbi, a „Lallernek” becézett motoros egyébként egészen érdekes módon gyűjtött pénzt ahhoz, hogy álma valóra váljon, hiszen miután amatőrként a tőkéje még szponzori segítséggel sem érte el a részvételi költségeket, a magánfelajánlásokért cserébe, jelképesen, megtett kilométereket ajánlott fel.

A motoros mezőny egyébként a legnépesebb, a quadosok mezőnye 37 – a címvédő Patronelli-fivé­rek távollétében a két yamahás, Rafael Sonik és Ignacio Ca­sa­le a két főesélyes –, az autósoké 83, míg a kamionosoké 50 nevezőt számlál, ráadásul a héten még sérülés miatti visszalépés is történt az amerikai Bryce Menzies részéről. Ő egy Minivel rajtolt volna el az autós mezőnyben, de a csapat így sem maradt pilóta nélkül, hiszen 303-as rajtszámmal jegyzik a finn Mikko Hirvonent, aki a rali-világbajnokságon szerzett tapasztalatát kamatoztathatja a Dakaron.

Hozzá hasonlóan elsőségre pályázik a Peugeot kormánya mögött Sebastien Loeb is, aki ráadásul csapattársa, a címvédő francia Stephen Peterhansel – alias Mr. Dakar – támogatására is számíthat a viadalban. A francia gyártó másik két versenyzője, Carlos Sainz és Cyril Despres is az esélyesek közé sorolandó, miközben a Toyota Nasser al-Attiyahhal és Nani Romával erősített a Giniel de Villierssel teljes csapatán. Az autós mezőny legnagyobb hiányzója a közismert egykori Nascar-pilóta, Robby Gordon lesz, de a mezőnyt elnézve nélküle is izgalmas viadalra van kilátás.

Az immár sportigazgatóként tevékenykedő korábbi Dakar-győztes Marc Coma szerint csak a hajrában fog eldőlni az elsőség. Leszögezte: az útvonal megtartotta az eredetileg Párizsban indult, de 1997-től már kizárólag Dél-Afrikában rendezett, 2009-től pedig Dél-Amerikába költöztetett tereprali hagyományait, és olyan erőnléti kihívást tartogat, amely a versenyzők tűrőképességének a határát feszegeti.

„Hét mért szakasz több mint 400 km, egy pedig több 500 km hosszú lesz, hat napot pedig háromezer méter feletti magasságban töltenek majd el a pilóták. A nehézségi skálát két emelkedő tendenciával lehetne illusztrálni. Az első a pihenőnapra éri el a csúcsot, majd pedig az erőnövelés szükséges lesz, a kilencedik szakasz ideális teljesítéséhez” – ecsetelte. Az említett magaslati szakaszok Bolíviában lesznek, ezekre, mint ismeretes, Gyenes Franciaországban próbált meg felkészülni.

Paraguay újdonságot jelent majd a teljes mezőny számára, de a viadal történetének 29. házigazdája csak a január másodikai rajtnak ad otthont, utána már Argentínában folytatódik a viadal, hogy a bolíviai „kitérővel” majd Buenos Airesben érjen célba a mezőny január 14-én. A hétfői start után Asunción és Resistencia között 454 km-t tesznek meg a pilóták, de ebből felvezetőkét mindössze 39 km lesz a mért szakasz. Másnap már összesen 803 km vár a mezőnyre, amelyből a motorosoknak, az autósoknak és a quadosoknak 285 km lesz a mért szakasz San Miguel de Tucumán felé haladva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS