Színikritikusok Díja: ismét elismerték Székely Csabát

Hírösszefoglaló 2013. szeptember 23., 16:50

Ismét a marosvásárhelyi Székely Csaba műve, a székely faluban játszódó trilógia második része, a Bányavakság kapta a legjobb új magyar drámának járó díjat a Színházi Kritikusok Céhének vasárnap esti díjátadóján a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Bányai Kelemen Barnának ítélték a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciójában színre vitt Székely-darabban nyújtott alakításáért. Tavaly egyébként a fiatal marosvásárhelyi szerző trilógiájának első része, a Bányavirág lett az év magyar drámája, ezt szintén a két marosvásárhelyi társulat vitte színre koprodukcióban. Székely Csaba vasárnap a Színikritikusok Díját átvéve elmondta: darabja arról szól, hogy milyen nehezen tudunk egymás mellett megférni. Hozzáfűzte: reméli eljön az az idő, amikor nem kell ilyen darabokat írni. „A hatalomért folyó küzdelemben sokan a tisztességtelen eszközök bevetésétől sem riadnak vissza, legyen bármily csekély is az a hatalom, és bármily komolyak a következmények. A polgármester-választás előtt álló hegyvidéki település első embere foggal-körömmel ragaszkodik féltve őrzött pozíciójához, és rendőrt hív a városból, hogy leleplezze vetélytársa törvénytelen ügyeit – olvasható a darab ismertetőjében –Korrupció és nacionalizmus – két olyan probléma, ami Székelyföldön markánsan jelen van, de erről nem illik beszélni. A Bányavakság nem azért beszél róluk, ment nem illik, hanem mert ezek a problémák léteznek, fertőznek, és képesek veszélyes méreteket ölteni.”

A legjobb rendezésért járó elismerést Andrei Şerban Amerikában élő román alkotó nyerte el, aki a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című előadását állította színpadra. A díjat a főszerepet alakító Alföldi Róbert vette át, Andrei Şerban videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A produkció díszletéért a céh döntésének értelmében Izsák Lili vehetett át elismerést. Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok harmadik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház volt igazgatója vehette át. Ugyanezt a díjat tavaly egyébként Senkálszky Endre kolozsvári színművész kapta. A legjobb előadás díját ugyancsak Zsámbéki Gábor vette át a Katona József Színházban rendezett A nép ellensége című előadásért. A legjobb női főszereplő díját megosztva vehette át Csákányi Eszter A 42. hét című Pintér Béla-darabban nyújtott játékáért, valamint Eszenyi Enikő a Vígszínház Jóembert keresünk című előadásában játszott szerepéért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Stohl András nyerte el a Nemzeti Színház Mephisto című Alföldi Róbert rendezte produkciójában nyújtott alakításáért.

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, idén 23 kritikus adta le szavazatát. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az elismerésekért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat