HIRDETÉS

Népek karácsonyára hív a kolozsvári opera

Krónika 2016. december 22., 17:30 utolsó módosítás: 2016. december 22., 19:10

Több nép anyanyelvén csendülnek fel a legszebb karácsonyi dalok december 24-én, szombaton 16 órai kezdettel a Kolozsvári Magyar Operában, ahol a nemrég alakult gyerekkórusnak is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra.

Az intézmény immár több mint 80 éve megszakítás nélkül előadásra hívja karácsonykor a kolozsvári közönség apraját és nagyját, hogy énekszóval együtt várhassák a kis Jézus születését. Közismert és kevésbé ismert dalok eredeti előadása, valamint saját hangszerelésben és összeállításban előadott darabok is hallhatóak lesznek.

Az opera tájékoztatása szerint a több mint 150 művészt és gyermeket megszólaltató produkció újdonságszámba megy, ugyanis hasonló karácsonyi koncert Kolozsváron hosszú évek óta nem volt. Az esemény rangját emeli, hogy a nemrég megalakult gyerekkórusnak is lehetőséget biztosít egyéni műsorral való bemutatkozásra. A közönség ugyanakkor a Horváth József karmester által hangszerelt ősbemutatón is részt vehet, amely két negrospirituáléból állt össze: Go Tell It On The Moutains és Amen. Az előadás kiteljesedése érdekében az archaikus magyar karácsonyi énekeket sajátos feldolgozásban megszólaltató Paraliturgia alkotói is fellépnek: egy nagysikerű erdélyi turné után Laczkó V. Róbert színművész, Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Szép András zongorista és Szép Bálint hegedűs ezzel a koncerttel zárják a Paraliturgia évét.

„Az elmúlt évtizedekhez képest, amikor a magyar opera meglévő repertoárjából válogattunk darabokat a karácsonyi előadásra, idén újszerű produkcióval, kimondottan erre az alkalomra összeállított, az ünnepekhez igazodó és ahhoz méltó műsort ajánlunk a közönségnek. A tervezés során szem előtt tartottuk, hogy a gyermekkórus fontos szerepet kapjon. Ha ezelőtt egy évvel csak álom volt számomra a gyermekkórus létezése, most nemcsak, hogy van nekünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, de már önálló koncertet is színpadra tud vinni\" – nyilatkozta Szép Gyula, az opera igazgatója.

Horváth József karmester, az előadás művészeti vezetője elmondta, nagy öröm számára, hogy a sok évvel ezelőtt meghangszerelt, ritkán hallható műveket most a magyar opera színvonalas előadásában vihetik színpadra. Szerinte egyedi élményt nyújt, hogy az eddig csak különböző hangfelvételeken hallható karácsonyi repertoárt most élőben hallhatja a kolozsvári közönség. Kovács Dalma, a gyermekkórus karnagya elmondta, az előadás összeállítása a gyerekekkel közösen zajlott. „Ötleteikkel színesebbé tették az énekeket, például egy spontán fütyörészés is a műsor része lett. Amikor zenéről és komoly munkáról van szó, ezekkel a gyerekekkel mindent meg lehet valósítani, olyanok, mintha kicsi felnőttek lennének. Büszke vagyok rájuk, mindenkire nagy hatással lesz az előadás\" – jelentette ki Kovács Dalma.

A felnőttkar által felcsendülő énekek Kulcsár Szabolcs karnagy munkájának köszönhetően válnak egyedivé. A Népek karácsonyában olyan dallamokat hallhatunk, mint az Örvendj, világ, Csendes éj vagy Mennyből az angyal. Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara, a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, valamint Covacinschi Yolanda, Balázs Borbála, Barabás Zsuzsa, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Rétyi Zsombor, Peti Tamás Ottó, Mányoki László énekművészek. A gyerekkórust Szép András zongorán és Babțan-Varga Flórián gitáron kíséri.


Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS