Könyvheti bejelentés: Esterházy Péter születésnapja legyen a magyar próza napja

Krónika 2017. június 09., 12:29

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé – fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten.

Závada Pál a megnyitón Fotó: MTI

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja. A csütörtöki megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

Závada kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben ebben „nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni”. József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy

fő-e uj méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?",

manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek – írta az MTI.

Závada Pál szerint „nem tehetünk úgy, mintha ez a nap csak a könyveink és olvasóink felett érzett örömről szólna", „mintha nagyjából rendben mennének a dolgok”. „Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk (...) Vezérlőjének az lett immáron a rögeszméje, hogy a mi hazánkat (...) elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától” – hangsúlyozta.

Mint mondta, szembe kell szegülni azzal, hogy „egy világhírű egyetem nálunk elüldözendő ellenséggé válhasson, további nyomtatott vagy digitális lapok essenek az önkény áldozatául, civil szervezeteinket bűnszövetkezetként bélyegezzék meg, a tudás leértékelődjön, a kulturálatlanság diadalmaskodjon, az oktatás, a kutatás és az alkotás autonómiája csorbuljon”.

Fotó: MTI

A könyvheti kínálatból

Závada Pál beszédében kiemelte erdélyi szerzők, Tompa Andrea, Vida Gábor, Egyed Emese új köteteit is,

valamint Németh Gábor, Szijj Ferenc, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Fodor Ákos, Kiss Anna, G. István László, Majoros Sándor, Vörös István, Tornai József, Kántor Péter, Erdős Virág és Ágh István műveit. 

Az eseményen Péterfy Gergely, a MKKE igazgatója hangsúlyozta: bár a könyv és a szabad melléknév latin nyelvű alakja ugyanaz, etimológiailag a szabad „liber” a mámor és a bor ősi latin istenének nevére vezethető vissza, míg a könyv „liber” eredetileg sokkal kiábrándítóbb, a jelentése háncs, fakéreg.

„Ettől mi még tudjuk, kietlen sivatag az, ahol az illiterátus ember bolyong. Lehet, hogy egy darabig van bor, de biztos nincs betű” – fogalmazott. A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat