Sokhangú létköltészet, várostörténet – Erdélyiek a budapesti Ünnepi Könyvhéten

Kiss Judit 2017. június 07., 14:25 utolsó módosítás: 2017. június 07., 14:28

Erdélyi szerzők műveit is bemutatják a csütörtökön kezdődő 88. Ünnepi Könyvhéten Budapesten: verseket, regényeket, gyerekkönyvet és a kincses város történetéről szóló kiadványt is megismerheti a közönség.

Archív felvétel Fotó: MTI

Több erdélyi szerző és könyvkiadó is jelen lesz a csütörtökön kezdődő 88. Ünnepi Könyvhéten és 16. gyermekkönyvna­pokon Budapesten, a rendezvénysorozatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezi a Vörösmarty téren.

Összesen 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat a közönség – mondta el Péterfy Gergely, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte:

a határon túli kiadók a tavalyihoz képest idén héttel több, 57 új címmel jelentkeztek a könyvhét alkalmából.

Az idei könyvhetet az olvasmányirodalom uralja, a kínálatot monumentális regénytermés jellemzi, amelyben nagy hangsúlyt kap a válságtudat, a kiútkeresés – fogalmazott Tarján Tamás irodalomtörténész. Mint mondta,

az idei termésből kiemelkedik Tompa Andrea kolozsvári író legújabb, Omerta című regénye.

A nyitónapon Káli István A szemfényvesztett című regényét mutatják be, a vásárhelyi szerzővel Kőrössi P. József beszélget, a kötet a marosvásárhelyi Mentor Kiadó gondozásában látott napvilágot.

A rendezvénysorozat a gyermekkönyveket is ünnepli, a Mentor Kiadó egy kicsiknek szóló kiadvánnyal is bemutatkozik Budapesten: Soós István Cincen Ficc – egy kisegér kalandos utazásai című meseregényéről Király Kinga Júlia beszélget a szerzővel.

A kincses város történetét is megismerheti a könyvhét közönsége,

pénteken ugyanis Gaal György Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia című, valamint A megélhetetlent pótoljuk egymással – Kolozsvári Papp László emlékezete című, a Kriterion Kiadónál napvilágot látott köteteket is bemutatják a szerző jelenlé­tében.

A várostörténeti kronológiát tavaly decemberben mutatták be a kincses városban az adventi könyvvásáron, és magyar Kolozsvár-történetként határozták meg a méltatók. Mint elhangzott, a helytörténész újabb könyve nemcsak tartalmát tekintve kiváló, az Unipan Helga által tervezett borító, illetve az általa sajtó alá rendezett számos régi térkép, rézkarc, metszet, képeslap teszi szemet gyönyörködtetővé, és teremti meg a hamisíthatatlan Kolozsvár-érzést.

Szombaton mutatják be Egyed Emese legújabb, Paian című verseskötetét,

amely a marosvásárhelyi Lector Kiadónál jelent meg, a szerzővel László Noémi beszélget. Mint a kiadvány ismertetőjében olvasható, a hét ciklusból álló verstömb sokhangú létköltészet.

„De a költő lét-, közérzetének poétikai kinyilatkoztatásai sosem fajulnak világfájdalmat magára vállaló költői pózzá, a szűkszavú emlékvillanások, sorsproblémák a mélyen átélt személyesség hangján szólítanak meg. A látszólag behatárolt élettér szinte végtelenné tágul az élmények, nem utolsósorban intellektuális élmények gazdagságával. A költő számára mentsvár a vers, de nem öncélú a költészete, költői attitűdjét mi sem teszi árulkodóbbá, mint a Paian kötetcím – mitológiai jelentéskörét értelmezve –, „gyógyító” versek, az ajándékozás, felajánlás gesztusai, mi több, a megbocsátáséi is” – olvasható a kiadó honlapján Egyed Emese kötetéről.

Vasárnap Tamás Kincső csíkszeredai író is bemutatkozik a budapesti könyvhéten,

aki múlt hónapban kapta meg Kolozsváron az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Méhes György-debütdíját. Tamás Kincső Módos asszony üres kézzel című, a Mentor kiadónál megjelent regényéről ifj. Király István beszélget a szerzővel.

„A regény olyan kérdéssel foglalkozik, amely elsősorban a környezetemet gyötri, engem direkt módon nem. Az elvándorlás témája valós és aktuális, sokakat érint. Azokat a helyszíneket írom könnyen, ahol magam is megfordultam, és hát sehol külföldön nem töltöttem annyi időt, mint az Egyesült Államokban harmad – és negyedév között egy diákvízumos program keretében” – mondta az Eirodalom.ro-nak Tamás Kincső a regényről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat