Héttorony Fesztivál: Makovecz örökségét népszerűsítik Erdélyben is

Krónika 2014. november 03., 19:50

Visegrádon veszi kezdetét kedden az idei Héttorony Fesztivál, majd Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát „bejárva” Szlovákiában, Révkomáromban tartják az utolsó programokat november 22-én.

A Kiss Ferenc népzenész, művészeti vezető által megálmodott fesztivál gálája idén is Makovecz Imre születésnapjának évfordulóján, november 20-án lesz Budapesten, az újbudai Szent Imre-templomban, közel az építész egykori lakhelyéhez. 1992-ben épült fel Makovecz Imre híres Magyar Pavilonja a sevillai világkiállításon, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált.

„A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint Makovecz Imre épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között” – olvasható a fesztivál közleményében.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a magyarországi népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak – áll a közleményben –, emellett szeretnék ráirányítani a figyelmet a zene és építészet szerves kapcsolatára. A remek koncerteken kívül Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget.

A meghívottak között olyan művészek szerepelnek, mint a tanítványaival fellépő Szvorák Katalin népdalénekes, Palya Bea és zenekara, a világzene európai kvalitásai közül pedig Lajkó Félix és az iráni származású tombakművész, Mohammad Reza Mortazavi.

Kolozsváron Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész és tanítványai, Lendván pedig Berecz András és Berecz István lép fel. Az Etnofon, a Söndörgő és Balogh Kálmán a november 20-ai gálán lépnek fel, a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam pedig a felvidéki helyszínen, Révkomáromban zárják majd a fesztivált.

Erdélyből Kolozsvár és Csíkszereda, a Partiumból pedig Nagyvárad szerepel a fesztiválhelyszínek között. Csíkban november 7-én kiállítással és koncerttel, Kolozsváron másnap kiállítással és koncertekkel várják az érdeklődőket, Nagyváradon pedig november 8-án és 9-én is tárlatra, zenei és gyermekprogramokra számíthatnak az érdeklődők. A részletes program itt érhető el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat