Új emberekkel, új struktúrákkal vág neki negyedik kormányának Orbán Viktor

MTI 2018. április 10., 13:58 utolsó módosítás: 2018. április 10., 15:43

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Bejelentette: új emberekkel készül kabinetet alakítani.

Orbán Viktor szerint az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát Fotó: MTI

„A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, ez a döntés kötelez bennünket” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint Magyarország egy olyan nemzet, amely erős tagállamokból álló erős Európát akar.

Orbán Viktor közölte, a kormánynak a nemzetek Európája mellett kell kiállnia, és nem az „európai egyesült államok” mellett.

A miniszterelnök egyúttal jelezte, „nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre”. A kormányalakítással kapcsolatban kijelentette: jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, „nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal” készül kabinetet alakítani. A Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a kormány megalakításához szükséges munka megkezdésére – közölte, hozzátéve: ez 3-4 hetet vehet igénybe. Arra a kérdésre, meg tud-e nevezni olyan minisztert, aki az előző kormánynak tagja volt, és az újnak is az lesz, azt felelte: „meg tudnék, de nem akarok". Szintén kérdésre elmondta, a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz.

A kormányfő köszönetet mondott továbbá a választás lebonyolításában részt vevőknek, valamint a sajtónak is, amely „segített abban, hogy minden üzenet eljusson a választópolgárokhoz”. Úgy értékelt: a választás az embereknek is ünnep volt, ezért is vettek részt rajta olyan sokan. A kampányt erőteljesnek, intenzívnek minősítette, szerinte „minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz”, köszönhetően a magyar nyilvánosság modern szerkezetének. A vasárnapra szervezett ellenzéki tüntetésről Orbán Viktor kérdésre azt mondta: „az emberek döntöttek, és ennyi”.

Matolcsy György jegybankelnök esetleges újbóli kormányzati szerepvállalásáról azt közölte: Matolcsy Györggyel még csak annyit tudott beszélni, hogy megérdeklődte a pénzpiacok reagálását a választási eredményre, és megnyugtató válaszokat kapott tőle, ennél többről nem volt szó. A leendő gazdaságpolitikát úgy jellemezte: a Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozik, amelynek egyik alaptétele, hogy a pénzügyeknek rendben kell lenniük, ezért arra lehet számítani, hogy az államadósság csökkenni fog. A „Stop Soros” törvénycsomagról szólva jelezte: a javaslatot még a választás előtt nyújtották be a parlamentnek, éppen azért, hogy az emberek ennek tudatában dönthessenek, és úgy látja, meg is erősítették az előterjesztőket. „Felhatalmazva érezzük magunkat az elfogadására” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a magyar ellenzéki pártoktól kapott-e gratulációt, a miniszterelnök úgy reagált: ő ahhoz az iskolához tartozik, amely szerint ha valaki veszít, szokott gratulálni. „Ebben volt részem, nyilván lesz is majd a jövőben” – jegyezte meg, hozzátette ugyanakkor: „más iskolák is léteznek". Azt azonban elmondta, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök telefonon gratulált neki, meg is hívta őt egy magyarországi látogatásra, amely egy-két héten belül várható. A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnését nem kívánta kommentálni, mert – mondta – nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a tulajdonosok majd eldöntik a magánkézben lévő médiumok sorsát. Az ellenzéki budapesti választási sikerét Orbán Viktor úgy kommentálta: „többet kell dolgoznunk Budapesten", amely „közel áll a szívünkhöz”, a nemzet fővárosa.

A magyarországi parlamenti választást ért EBESZ-kritikára csak annyit reagált: politikai véleményt fogalmazott meg a szervezet a magyar választásról, „köszönjük az észrevételt”. Azt is kérdezték a miniszterelnöktől, hogy szerinte a CEU marad-e Budapesten, amire azt felelte: az új kormány erről a kérdésről még nem beszélt. A választási rendszer méltányosságát firtató kérdésre megjegyezte, hogy a brit modellben a mostani magyar eredmény földcsuszamlásszerű lenne. Egyúttal közölte, hogy igyekszik a „háromharmados többséget" szolgálni. Világossá tette továbbá – az elnöki rendszer esetleges bevezetését érintő felvetésre –, hogy változatlanul érvényes az a megfontolás, amely szerint a parlamenti demokrácia a legbiztosabb, a legátláthatóbb rendszer Magyarországon.

A március 15-i beszédében emlegetett elégtételről Orbán Viktor azt mondta: a bosszú szót egyáltalán nem használná. Hozzátette: a jogi kereteket mindenkinek tiszteletben kell tartania. Politikai szempontból szavaztak az emberek, és köszönjük szépen – jegyezte meg. A kormányfő emellett, a külkapcsolatokról szólva, azt ígérte, hogy a magyar-bajor és a magyar-lengyel reláció lesz kitüntetett a jövőben is. A magyar kormány Németországgal szembeni politikájában várható esetleges változásról azt nyilatkozta: „amint megtudjuk, mi Németország politikája, rögtön tudunk válaszolni erre a kérdésre". „Minden országgal szeretnénk folyamatosan jobb kapcsolatokat létrehozni, ez érvényes Németországra is, de engem nem a német emberek választottak meg, hanem a magyarok" – zárta szavait.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat