Palesztin–román diplomáciai konfliktus tört ki Dragnea Jeruzsálemmel kapcsolatos felvetése miatt

Balogh Levente 2017. december 28., 16:33 utolsó módosítás: 2017. december 28., 18:28

A Palesztin Hatóság külügyminisztériuma bekérette Románia diplomáciai képviselőjét, miután Liviu Dragnea felvetette, hogy Románia is ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Liviu Dragneát a vehemens palesztin reakció sem tántorította el Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Diplomáciai konfliktushoz vezetett Románia és a Palesztin Hatóság között, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház felvetette:

Bukarestnek komolyan fontolóra kell vennie, hogy az Egyesült Államok példája nyomán Jeruzsálemet ismerje el Izrael fővárosaként, és oda költöztesse nagykövetségét.

A palesztin külügyminisztérium szerdán este bekérette Románia Palesztin Hatósághoz delegált képviselőjét, hogy magyarázatot kérjen az ügyben. Amal Dzsadó, a palesztin külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára felháborodásának adott hangot Dragnea kijelentései miatt, és felhívta a figyelmet, hogy

a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nemzetközi szabályozást sértene, többek között ENSZ-határozatokat is, különös tekintettel a 478-as határozatra, és ellentétes az Európai Unió Jeruzsálem státusával kapcsolatos álláspontjával is.

Dragnea még pénteken vetette fel, hogy Romániának el kellene költöztetnie izraeli külképviseletét, ötletét pedig politikai okokkal indokolta, lévén, hogy az izraeli központi intézmények Jeruzsálemben találhatók.

A képviselőház elnökét a vehemens palesztin reakció sem tántorította el, sőt szerdán este megismételte álláspontját. A politikus az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva elárulta: már jelezte is a miniszterelnöknek, a szenátus elnökének és a külügyminiszternek, hogyan vélekedik a kérdésről, és leszögezte: a külügynek komolyan fontolóra kell vennie a nagykövetség elköltöztetését.

„Nem azt mondtam, hogy már holnap el kell költöztetni a nagykövetséget, de a külügyminisztériumnak komolyan kell vennie ezt a dolgot, hiszen rendelkezik a szükséges intézményi háttérrel ahhoz, hogy komoly elemzést végezzen. Ha komoly érvei lesznek amellett, hogy nem kell elköltöztetni a nagykövetséget, akkor engedünk” – szögezte le.

„Számomra nem tűnnek bonyolultnak a dolgok. Persze túlbonyolíthatjuk őket. Izrael szuverén állam, és az ország határain belül ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint mi. Izraelben a nagykövetségek Tel-Avivban vannak, míg a központi intézmények Jeruzsálemben. A nagykövetek minden reggel Jeruzsálembe utaznak, majd este visszatérnek.

Ha Izrael hivatalosan Jeruzsálembe költözteti a fővárosát, mi akkor is megtartjuk Tel-Avivban a külképviseletünket? Ha például mi Brassóba költöztetnénk a fővárost, a nagykövetségek Bukarestben maradnának?”

– tette fel a kérdést Dragnea.

A jelek szerint egyébként már diplomáciai lépések is történtek az ügyben. Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át. Erről Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes beszélt egy keddi rádióinterjúban.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések „hullámát" fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Elsőként Guatemala követte az USA példáját: a közép-amerikai ország vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Az izraeli rádió értesülése szerint a zsidó állam Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat