Meleșcanu Jeruzsálem ügyéről: reménykeltő Trump döntése

MTI 2017. december 08., 21:56 utolsó módosítás: 2017. december 08., 22:14

„Reménykeltőnek” nevezte Teodor Meleșcanu román külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését, a román diplomácia vezetője szerint ugyanis ezzel az Egyesült Államok egyértelmű jelét adta annak, hogy részt akar venni a megoldás keresésében, párbeszédet szorgalmazva mind Jeruzsálem, mind a palesztin állam és Izrael jogi státuszáról.

Fotó: Mae.ro

Meleșcanu pénteken, a NATO egy kommunikációs kampányának bukaresti nyitórendezvényén tért ki Donald Trump amerikai elnök szerdai döntésére, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Kifejtette: Románia kitart azon álláspontja mellett, hogy az izraeliek és palesztinok számára csak az lehet a megoldás, ha létrehoznak két jószomszédi viszonyt ápoló, virágzó államot, Izraelt és Palesztinát, ezt azonban csak az érdekelt felek közvetlen párbeszédével lehet elérni, ha egyikük sem hoz olyan egyoldalú intézkedéseket, amelyek a tárgyalásokat veszélyeztetnék.

Meleșcanu abban a vonatkozásban dicsérte Trump döntését, hogy az egyértelmű jelzés az amerikai szerepvállalásra és nem csak arról szól, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét.

Románia az elmúlt évtizedekben hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt a Palesztin Hatósággal, ugyanakkor a volt kommunista államok közül az egyedüli volt, amely Izraellel sem szakította meg a
diplomáciai kapcsolatokat az 1967-es hétnapos háború után. 2014 elején Traian Băsescu, tavaly márciusban pedig Klaus Johannis személyében látogatott román államfő Izraelbe, mindkét politikus a palesztin vezetőket is felkereste Rámalláhban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat