Nem kér politikai menedéket a leváltott katalán elnök – Madrid felfüggesztette a függetlenségi nyilatkozatot

MTI 2017. október 31., 14:28 utolsó módosítás: 2017. október 31., 15:39

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”. Közben a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi nyilatkozatát.

Fotó: Facebook

Carles Puigdemont Brüsszelben rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében pedig szerinte párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség.

Sajtóértekezletén Carles Puigdemont rámutatott: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet Katalónia problémájára. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. „Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van. Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk” – fogalmazott Puigdemont.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kormányának korábbi tagjaival együtt azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az „igazságos bánásmódra” és a „tisztességes eljárásra”.

A spanyol miniszterelnök által pénteken menesztett Puigdemont leszögezte: tiszteletben fogják tartani a december 21-i katalóniai regionális választás eredményét. A Brüsszelbe hétfőn érkezett volt elnök hangsúlyozta: bár Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás „politikai projektjével”, ez azonban szerinte nem fog megtörténni. Hozzátette: a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében mindazonáltal „le kell lassítani” a függetlenség folyamatát. „Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz” – mondta Puigdemont, aki szerint párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség annak ellenére, hogy „súlyos a demokratikus deficit” Spanyolországban.

Ezzel egy időben a spanyol alkotmánybíróság kedden felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg. Az egyoldalú katalán döntést követően órákon belül a spanyol központi kormány feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt és december 21-re regionális választást írt ki. Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását, miután a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat