Londoni merénylet: a Scotland Yard megnevezte a harmadik elkövetőt is

MTI 2017. június 06., 16:28 utolsó módosítás: 2017. június 06., 16:31

Hivatalosan is megnevezte kedden a londoni merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard. A londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának tájékoztatása szerint két társával együtt a 22 éves, marokkói származású, olasz állampolgárságú Youssef Zaghba hajtotta végre a szombat esti merényletet, amelyben heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

Az olasz sajtóban nem sokkal a Scotland Yard hivatalos keddi bejelentése előtt már megjelent Zaghba neve. A londoni rendőrség szerint Youssef Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és

nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.

A rendőrség már előző nap megnevezte a két másik elkövetőt, Khuram Shazad Buttot és Rachid Redouane-t. A 27 éves Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.

A rendőrség tájékoztatása szerint

Khuram Shazad Butt tevékenységét már 2015-ben vizsgálni kezdte a Scotland Yard terrorelhárító szolgálata és az MI5,

de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült. Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.

Butt tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval. Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság, azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek.

Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt, és először azzal hívta fel magára a brit elhárítás figyelmét, hogy mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.

Youssef Zaghbát 2006-ban az olasz hatóságok feltartóztatták, amikor Törökországba akart repülővel eljutni, hogy onnan Szíriába utazzon tovább. Lefoglalták útlevelét és telefonját, amelyen nem találtak szélsőséges tartalmat, csak vallásos üzeneteket és oldalakat.

Nemzetközi terrorizmus gyanújával feljelentették, de nem emeltek ellene vádat.

Az olasz hatóságok jelenlétét és mozgását – mint idegen harcosét (foreign fighter) – a marokkói és a brit hatóságoknak is jelezték. Olasz források úgy tudják, hogy egy londoni étteremben dolgozott, és folyamatos kapcsolatban állt az anyjával. Utoljára 2016-ban járt Olaszországban.

A hatóságok egyébként hétfőn vádemelés nélkül elengedték mindazokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat