Katar elszigetelése: Trump az Öböl-menti országok egységét sürgette

MTI 2017. június 07., 10:31

Donald Trump amerikai elnök az Öböl-menti országok egységét sürgette a szaúdi királlyal folytatott keddi telefonbeszélgetésében.

Doha Fotó: Pixabay.com

 A Fehér Ház közlése szerint Trump kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban telefonon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal.

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető

a terrorista szervezetek finanszírozásának és a térség valamennyi országában a szélsőségesség terjedésének megakadályozása érdekében teendő alapvető lépéseket” vitatta meg.

A beszélgetés során az amerikai elnök annak fontosságát emelte ki, hogy „az Öböl-menti Együttműködési Tanács egységes fellépésének sorsdöntő szerepe van a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának elősegítésében”.

Donald Trump kedden több Twitter-üzenetben is foglalkozott a Katar körül kialakult feszültséggel. Az egyik bejegyzésben támogatni látszott Katar elszigetelését, azt hangoztatva, hogy pár nappal ezelőtti közel-keleti látogatása során, amikor a radikális ideológiák finanszírozásának beszüntetéséről beszélt, több arab ország vezetője Katarra mutatott.

Másik mikroblog-bejegyzésében pedig a Szaúd-Arábia és egyes Öböl-menti államok által Katar köré vont blokádról azt jegyezte meg:

lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségeinek vége".

Hozzátette azt is, hogy szaúdi vizitje máris „kifizetődik".

Az elnök Twitter-bejegyzései után a kormányzat tisztségviselői –

észlelve a bejegyzések esetleges diplomáciai károkozását

– egymás után tették közzé nyilatkozataikat.

A Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Jeff Davis dicsérte Katart „a regionális biztonság iránti tartós elkötelezettségéért" és mert biztosítja a Dohához közeli al-Udeid légitámaszpontot az amerikai hadsereg számára.

Az Egyesült Államok ugyanis erről a légibázisról indítja hadműveleteit Szíriában, Irakban, Jemenben és Afganisztánban,

illetve a szíriai Rakka elleni hadműveletben is döntő szerepe van a légitámaszpontnak. Jeff Davis újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem ő a megfelelő ember arra, hogy megválaszolja, vajon Katar valóban támogatja-e a terrorizmust.

Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott, bár hozzátette: „elismerjük, hogy Katar erőfeszítéseket tesz terrorcsoportok pénzelésének leállítására”.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer

jelentéktelenebbé igyekezett tenni az elnöki Twitter-bejegyzésben foglaltakat:

arra emlékeztetett, hogy „az elnöknek nagyon-nagyon konstruktív megbeszélése volt a katari emírrel Rijádban”.

Dohában az Egyesült Államok katari nagykövete, Dana Shell Smith Twitter-üzenetben is közzétette a nagykövetség közleményét, amely Katar „nagyszerű partnerségét és igazi előrehaladását” méltatja a terrorizmus finanszírozásának megállításában.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat