Egységes fellépés: az Európa-barát jelölt nyerte a chişinăui polgármester-választást

Balogh Levente 2018. június 04., 16:10

Az Európa-barát Méltóság és Igazság Platform Párt (PPDA) jelöltje, Andrei Năstase nyerte meg az előre hozott chişinăui polgármester-választás második fordulóját, így a következőkben ő irányíthatja a moldovai fővárost.

Andrei Năstase egy évig irányíthatja a Pruton túli ország fővárosát Fotó: Facebook/Andrei Năstase

Az összes szavazat összeszámolása nyomán kiderült: Năstase a voksok 52,57 százalékát megszerezve győzött, míg ellenfele, Ion Cerban, a Moszkvához közel álló Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja (PSRM) jelöltje 47,43 százalékot kapott.

Năstase a sikert annak tulajdonította, hogy az Európa-párti pártoknak sikerült egységesen fellépniük, hiszen miután sikerült megállapodniuk abban, hogy egyetlen, közös jelöltet indítanak, annak legitimitása már nem volt kétséges.

A győztes amúgy csak egy évig irányíthatja a Pruton túli ország fővárosát, mandátuma a jövőre esedékes rendes önkormányzati választásokig tart.

Chişinăuban azért kellett előre hozott polgármester-választást tartani, mert Dorin Chirtoacă korábbi polgármester még februárban lemondott, miután az ellene korrupció miatt zajló bűnvádi eljárások miatt felfüggesztették tisztségéből. 2017 novemberében még népszavazást is tartottak a leváltásáról, azonban az az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen volt.

Andrei Năstase civil foglalkozása ügyvéd, Romániában, a jászvásári egyetem jogi karán szerzett diplomát.

2015-ben bukkant fel a politikában, amikor az egyik vezetőjévé vált a kormányellenes tüntetéseknek, amelyek azért robbantak ki, mert kiderült: az ország bankrendszeréből valakik egyszerűen elloptak egymilliárd eurót. Még abban az évben megalapította a Méltóság és Igazság Platform Pártját.

A 2016-os elnökválasztáson is indulni készült, de aztán visszalépett Maia Sandu javára, aki azonban végül alulmaradt az oroszbarát szocialista jelölttel, Igor Dodonnal szemben.

A politikai életben jelentős befolyással bíró oligarcha, Vlad Plahotniuc sajtójában azzal vádolták meg, hogy két, az ellenük zajló büntetőügyek elől Németországba menekült másik oligarcha, Victor és Viorel Ţopa embere.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat