Egyre több magyar értelmiségit vegzálnak az ukrán határőrök

Balogh Levente 2018. október 08., 10:03 utolsó módosítás: 2018. október 08., 13:05

Egyre szélesedik azon kárpátaljai magyarok köre, akiket az ukrán hatóságok vegzálnak átkeléskor. Mint arról beszámoltunk, egy ideje az ukrán hatóságok magyar tisztségviselőket és értelmiségieket zaklatnak a határon. Legutóbb, pénteken délután K. Debreceni Mihály, az MTVA kárpátaljai tudósítója jelezte, hogy ő is felkerült a feketelistára.

K Debreceni Mihályt is „megtalálták” az ukrán hatóságok Fotó: facebook.com/K Debreceni Mihály

„Üdv a klubban... Ma az ukrán–magyar határon való átlépésemkor kiderült, hogy ismét fenn vagyok azon a bizonyos ukrán feketelistán, amin múlt éve hat hónapig voltam. De most már a kárpátaljai értelmiség java is klubtag. A szervek jelezték, hogy egy éven át minden átlépésem alkalmával (ki-be) vegzaturában lesz részem. Ez a szabad újságírás jutalmazása az EU-val társult Ukrajnában... a legkönyebb az újságíróba törölni a lábatokat.... Elvtársak, vagy nem is tudom hogy szólítsalak benneteket, a listázás náci tempó! XXI. század. Észak-Korea helyett Ukrajna...” – írta az újságíró közösségi oldalán.

Az ukrán állampolgárságú K. Debreceni Mihály a Krónikának szombaton elmondta, éppen Magyarországra készült utazni, amikor az ukránok elvették az útlevelét.

Ekkor gyanút fogott, tavaly ugyanis egy fél évre már felkerült a listára, és rákérdezett, hogy most is ez történt-e. Közölték: igen. „Aztán odaadták egy másik határőrnek aki szaladgált vele, és megkérdezte, hogy kihallgatott-e már az SZBU, azaz a titkosszolgálat? Mondom nem, de meg ne próbálja, mert újságíró vagyok és megírom. Aztán jött még egy kérdéssel: szétszedte -e már az SZBU az autómat? Mondtam, hogy nem. Ekkor jöttem rá, hogy szerencse, hogy vonattal jövök, mert ha kocsival mennék, akkor a szolgálatok darabokra szednének, mint más értelmiségieket. Aztán körülbelül visszaadták félóra múlva az útlevelet, és jelezte a határőr kislány együttérezve, hogy egy év. Minden átkelésem egy évig vegzálás lesz” – fejtette ki K. Debreceni.

A kárpátaljai újságíró ugyanakkor jelezte: ennél sokkal súlyosabb, akár életveszélyes helyzetbe is kerülhet.

Ha feltesznek a Mirotvorecre is, akkor elgondolkodom a biztonságomon. Nem szeretnék párhuzamot vonni, de azokat az újságírókat, akiket először feltettek, megölték.

– ecsetelte az ukrajnai állapotokat K. Debreceni Mihály.

A szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) nevű szervezet olyan emberek adatait viszi fel az adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát.

Több esetben a feltüntetett személyek neve mellett szerepel a „hazaáruló” minősítés. A szervezet a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik szerinte a második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A szélsőséges szervezet felvette nyilvános adatbázisába Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert is, arra hivatkozva, hogy a magyar diplomácia vezetője nyilatkozatában felrótta Petro Porosenko ukrán elnöknek „az ukrajnai magyarok elnyomását”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője még szeptember végén beadványban kért magyarázatot Petro Cihikaltól, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) vezetőjétől a Magyarországra tartó kárpátaljai magyar értelmiségiek határátkelőhelyeken történő előállítása és motozása kapcsán. A képviselő beadványában rámutatott, hogy a magyar nemzetiségű értelmiségieket órákra feltartóztatják a határon, járműveiket, személyes holmijukat, okmányaikat minden indoklás nélkül tüzetesen átvizsgálják, miközben az eljárás okát nem közlik, és a történtekről semmilyen hivatalos feljegyzést nem készítenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat